Secetă mare în agricultura constănţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secetă mare în agricultura constănţeană

Social 04 Septembrie 2010 / 00:00 565 accesări

Ca şi celelalte domenii din România zilelor noastre, agricultura este lovită în plin de situaţia economică dificilă, fiind afectate atât instituţiile din domeniu, cât şi persoanele juridice sau private implicate în fenomen. Ieri, fosta Direcţie pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, actuala Direcţie pentru Agricultură a Judeţului Constanţa (DAJC), se afla pe ultima sută de metri a procesului de restructurare. \"Din 91 de posturi au mai rămas 31. La Direcţia pentru Agricultură sunt 18 posturi, nouă la compartimentul fitosanitar şi patru la administraţie. Inspectorii de teren disponibilizaţi vor merge la Camera Agricolă Constanţa, care nu are încă tot personalul necesar\", a declarat directorul DAJC, Paraschiva Bobe. Potrivit acesteia, o parte din proaspeţii şomeri, care sunt funcţionari publici, vor fi reprimiţi în cadrul instituţiei pe care o conduce atunci când vor fi locuri disponibile. \"Departamentul nostru juridic s-a ocupat de funcţionarii publici disponibilizaţi, ca ei să fie reîncadraţi în corpul funcţionarilor publici, iar cu prima ocazie, îi vom primi înapoi. De asemenea, angajaţii care au plecat în urma măsurii de restructurare au fost prinşi într-un centralizator înaintat către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a primi ajutor de şomaj\", a spus Bobe.

AGRICULTURA NU ŢINE DE FOAME. Directorul DAJC a adăugat că situaţia este neagră nu numai pentru instituţia patronată de ea, ci şi pentru agricultorii din judeţul nostru, care se confruntă, pe lângă lipsa fondurilor, şi cu lipsa irigaţiilor. \"Este extrem de greu să-ţi câştigi existenţa din agricultură acum. Dacă te apuci de cereale, mori de foame. Oamenii au vândut grâul cu patru lei kilogramul, nu cu şase, cât e acum în depozite. Producătorii nu şi-au acoperit nici măcar cheltuielile. Pentru micul fermier, singura variantă ar fi să cultive legume sau furaje pentru animale. În plus, la noi în judeţ, reţeaua de irigaţii este distrusă total, iar refacerea ei ar costa foarte mult. Nu văd să se întâmple prea curând acest lucru”, a spus Bobe. Legislaţia pune şi ea beţe în roate. „O soluţie ar fi puţurile de mare adâncime, dar legislaţia nu permite uzul apei acestora pentru agricultură, ci numai pentru consum domestic. Iar cele de mică adâncime nu oferă un debit suficient pentru o exploataţie agricolă\", a precizat şefa DAJC.

BANII EUROPENI ÎNCETINESC PROCESUL DE PĂRĂSIRE A SATELOR. În actualul context economic dificil, măsura 112, \"Instalarea tinerilor fermieri\", din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, reprezintă, pentru Bobe, o frână în calea depopulării satelor. \"Tinerii au o şansă să dezvolte fermele părinţilor lor. Deci nu să se instaleze, ci să rămână pe loc. Sper să fie mai mulţi aplicanţi în sesiunea care se desfăşoară acum, în septembrie, Astfel, ei nu vor mai pleca din sate, iar agricultura românească va primi o infuzie de sânge proaspăt. Le recomand doritorilor să pornească la drum cu mici ferme de legume, care întrunesc mai uşor condiţiile de finanţare europeană. Din păcate, pentru cei de la oraş, care nu au posibilitatea să deţină o suprafaţă agricolă pe care să desfăşoare o activitate de profil, instalarea la ţară rămâne o utopie\", a încheiat directorul DAJC.



12