Secretarul general al ONU, în zonele calamitate din Myanmar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secretarul general al ONU, în zonele calamitate din Myanmar

Externe 23 Mai 2008 / 00:00 543 accesări

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, s-a deplasat, ieri, în Myanmar, în încercarea de a-i convinge pe generalii care conduc această ţară, greu lovită de un ciclonul Nargis, să accepte ajutoarele internaţionale. Oficialul a explicat că Myanmarul are mare nevoie de sprijin şi pe termen mediu şi lung. Ban Ki-Moon a avut deja o întrevedere cu ministrul de Externe al Myanmarului şi a semnat în cartea de condoleanţe pentru victimele ciclonului. Secretarul general al ONU a mers împreună cu liderii militari din Myanmar în regiunile afectate. Amploarea dezastrului provocat de ciclon este greu de estimat. Autorităţile locale susţin că 134.000 de oameni au murit sau au dispărut în urma ciclonului Nargis, care a măturat Myanmarul la începutul lunii trecute. ONU crede că 2,5 milioane de sinistraţi au nevoie de ajutor şi că în zonele afectate există pericolul izbucnirii unor epidemii.

La rîndul său, Parlamentul European a cerut joi ca junta din Myanmar să fie trimisă în faţa Curţii Penale Internaţionale, pentru crimă împotriva umanităţii, dacă va continua să refuze ajutorul internaţional destinat sinistraţilor. Într-o rezoluţie fără caracter coercitiv, adoptată, joi, cu 524 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 13 abţineri, Parlamentul apreciază că, dacă autorităţile birmane continuă să împiedice sosirea ajutoarelor la persoanele aflate în pericol, ele ar trebui să fie judecate pentru crimă împotriva umanităţii, de către Curtea Penală Internaţională (CPI). În acest sens, Parlamentul European cere statelor UE să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU în vederea adoptării unei rezoluţii prin care dosarul să fie trimis procurorului CPI pentru a fi anchetat. În plus, europarlamentarii denunţă ritmul inacceptabil de lent al reacţiei la această criză umanitară gravă, din partea autorităţilor birmane, care au considerat o prioritate menţinerea propriei puteri şi ulterior supravieţuirea cetăţenilor ţării. “Parlamentul European denunţă falsele priorităţi ale regimului care a perseverat în organizarea aşa-zisului referendum privind parodia de Constituţie şi respinge rezultatul puţin credibil al acestuia, în timp ce o mare parte din ţară este devastată”.

Junta birmană a anunţat săptămîna trecută că proiectul său de Constituţie, care, potrivit opoziţiei, consolidează forţa armatei, a fost aprobat de 92,4% dintre alegători într-un referendum desfăşurat la 10 mai, în majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia zonelor direct afectate de ciclonul Nargis.



12