Secretarul I al Ambasadei ruse, persona non grata

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ochi pentru ochi?

Secretarul I al Ambasadei ruse, persona non grata

Eveniment 18 August 2010 / 00:00 539 accesări

• IMUNITATE DIPLOMATICĂ ZERO • Ce înseamnă pentru Rusia „inviolabil” şi cum se aplică acest drept diplomaţilor români aflaţi pe teritoriul acestei ţări? „Inviolabil” nu înseamnă nimic, iar diplomaţii români nu au niciun drept. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961, privind relaţiile diplomatice, prin reţinerea unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia. Potrivit art. 29 din Convenţia menţionată, persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere adusă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale.

• PERSONA INGRATA • Cum a fost posibil acest lucru şi care sunt măsurile luate de statul român? Într-un comunicat dat ieri publicităţii de MAE, ca reacţie la incidentul diplomatic de la Moscova, se arată că ”MAE a luat notă cu regret de faptul că, printr-o comunicare oficială transmisă în 17 august, de Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I în cadrul Ambasadei României la Moscova, a fost declarat persona non grata, solicitându-se părăsirea de către acesta a teritoriului Federaţiei Ruse în termen de 48 de ore. El se va întoarce în România în termenul precizat”. De asemenea, MAE a transmis părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent, solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore.

● REACŢII INTERNAŢIONALE ●

• ITAR-TASS - Agenţia rusă Itar-Tass relatează că ”spionul român Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata şi somat să părăsească Rusia în termen de 48 de ore”.

• EURONEWS - ”Acest caz de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti”.

• REUTERS - ”Rusia şi-a exprimat preocuparea, în februarie, cu privire la planurile SUA de a instala rachete de interceptare în România, ca o măsură de apărare împotriva potenţialelor ameninţări din partea Iranului”.

• AP - ”Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci”.

• VZGLIAD - ”Legislaţia rusă consideră spionajul o formă de înaltă trădare, pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea între 10 şi 20 de ani”; cotidianul aminteşte şi de scandalul din martie 2009, de la Bucureşti, când Rusia a fost acuzată de spionaj.

● REACŢII INTERNE ● Fostul premier Adrian Năstase a declarat că reţinerea lui Gabriel Grecu poate fi interpretată ca un mesaj pentru referendumul din R. Moldova din luna septembrie. Fost ministru de Externe, Năstase a remarcat mediatizarea acestui subiect de către presa rusă, în condiţiile în care, în trecut, astfel de incidente ajungeau doar la cunoştinţa autorităţilor competente ale ţărilor implicate. Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat că există o practică internaţională, în situaţii precum cea în care s-ar afla Gabriel Grecu, de a gestiona cu discreţie asfel de subiecte, pe canalele adecvate, comunicatele FSB ieşind din această practică. Corlăţean a precizat că parlamentarii vor cere o informare din partea MAE, astfel că nu e cazul să amplifice dezbaterea pe această temă.



12