Secretele lui Arhimede, revelate cu ajutorul razelor X

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secretele lui Arhimede, revelate cu ajutorul razelor X

Monden 04 August 2006 / 00:00 6353 accesări

O serie de texte, acoperite de desene şi de alte înscrisuri, scrise de matematicianul şi fizicianul Arhimede au fost descoperite de o echipă de cercetători din Statele Unite cu ajutorul unei tehnici non-distructive, analiza de fluorescenţă cu raze X. Cercetătorii au găsit înscrise pe o piele de capră detalii-cheie ale muncii lui Arhimede, considerate temelia matematicii moderne.

Scrierile includ şi singura versiune în limba greacă existentă a lucrării "Despre corpurile plutitoare" şi singurele copii vechi ale lucrărilor "Metodă a teoremelor mecanice" şi "Stomachion". Manuscrisul mai cuprinde lucrările "Echilibrul planetelor", "Spirala", "Calcularea cercului", "Despre sferă şi cilindru". Textele originale au fost transcrise pe pielea de capră de un scrib anonim, în secolul al X-lea. Trei secole mai tîrziu, un călugăr din Ierusalim, Johannes Myronas, a reciclat manuscrisul în palimpsest (pergament sau papirus de pe care a fost şters textul iniţial pentru a fi scris un text nou şi pe care se mai pot vedea urmele celui vechi). Călugărul a tăiat acest manuscris în mai multe bucăţi şi împreună cu bucăţi reciclate din alte două manuscrise filozofice şi oratorice a făcut un caiet pe care au fost transcrise rugăciuni ortodoxe greceşti.

În secolul XX, falsificatorii au adăugat pe acest manuscris desene religioase aurite, în încercarea de a-i mări preţul. Rezultatul a fost că textele originale nu se mai vedeau decît foarte puţin, în cîteva locuri. Manuscrisul a fost analizat prin intermediul multor tehnici de imagine digitale şi optice, dar mare parte din textul original a rămas ascuns din cauza desenelor şi a petelor. Singura tehnică ce a reuşit să scoată la lumină aceste lucrări preţioase ale lui Arhimede a fost analiza de fluorescenţă cu raze X, folosită mai ales în geologie şi biologie şi care a mai fost utilizată pentru decodarea de texte antice.



12