Secretul mariajului fericit, înscris în ADN

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secretul mariajului fericit, înscris în ADN

Monden 11 Octombrie 2013 / 00:00 387 accesări

Descoperirea cercetătorilor universităţilor Northwestern şi Berkeley din SUA i-ar scuti pe mulţi de nefericire şi bătăi de cap birocratice, dacă s-ar confirma fără nicio urmă de îndoială că ne este scris în gene dacă vom fi fericiţi în căsnicie! Un sondaj efectuat de echipe ale celor două universităţi pe 150 de cupluri căsătorite de 20 de ani tinde să lege secretul mariajului reuşit de „hormonul fericirii” - serotonina, ceea ce înseamnă că adaptarea comportamentului în funcţie de emoţiile pozitive sau negative ţine de moştenirea genetică. Cercetătorii americani sunt convinşi că o genă este responsabilă pentru reglarea cantităţii de serotonină de care este nevoie pentru a trece peste provocările vieţii.

Până acum rămăsese un mister de ce anumite persoane rămân căsătorite în ciuda problemelor grave pe care le întâmpină în viaţa de cuplu. Ei bine, aceste persoane primesc mai multă serotonină în clipele dificile şi pot face faţă situaţiilor de stres mai bine. Cercetătorii americani au găsit o legătură între împlinirea conferită de relaţia sentimentală şi variaţia genei identificate drept 5-HTTLPR. Fiecare dintre noi moşteneşte câte o copie a acestei gene de la fiecare părinte. Participanţii la studiu care au câte o pereche de 5-HTTLPR cu telomeri scurţi s-au declarat mai nefericiţi în căsniciile lor şi gestionează cu mai mult dispreţ şi mânie emoţiile negative faţă de ceilalţi subiecţi. În schimb, sunt foarte fericiţi când trăiesc emoţii pozitive şi au parte de afecţiune şi umor. Subiecţii cu măcar un telomer lung al genei 5-HTTLPR trec cu mai multă uşurinţă peste stresul emoţional şi se declară mai fericiţi în căsnicie.

Studiul a arătat şi că variaţiile de combinare a genei 5-HTTLPR arată incompatibilitatea cuplurilor. Persoanele cu terminaţii scurte nu interacţionează la adevărata intensitate cu cele care au telomeri lungi, iar mariajele acestora nu trec de proba timpului. 83% dintre cele 150 de cupluri erau compatibile şi în ceea ce priveşte lungimea telomerilor. Aşa că vorba populară „cine se aseamănă se adună“ este mai actuală ca niciodată!

Taguri articol


12