Pentru că buna de la Sibiu și bunica mea făceau, cum creștea puțin frunza viței-de-vie, sarmale în foi de viță, atât cu carne cât și cu umplutură de post (cu orez și ciuperci) m-am învrednicit să fac și eu. Motivul a fost mirosul delicioaselor ierburi de luna mai, funzele de viță fragede, abia împlinite precum și mărarul abia cules din grădină, care își arunca aromele în aerul parfumat al primăverii târzii. Un iaurt luat de la producători a împlinit curcubeul de gusturi din cerul gurii. Să nu uităm că, în Dobrogea, oamenii chiar știu să facă produse lactate!
Sărmăluțele în foi de viță se pot umple cu mai multe varietăți de carne (de porc, de vită, de pui, de piept de gâscă) sau se fac de post și se rulează ca sarmalele obișnuite din foi de varză, gătindu-se cam la fel.
Ingrediente:
- 42-50 de frunze de viță de vie proaspete, cu mărimea aproximativă de 12-15 cm. diametru, fragede, de preferat de luna mai
- 1 kg. carne
- 80 de grame de orez cu bobul rotund, spălat în apă rece și zvântat
- două cepe mărișoare, tocate mărunt
- 1 legătură de mărar verde, tocat fin
- 2-3 roșii proaspete, mari, opărite și decojite sau 150 ml. de bulion gros
- sare și piper după gust
- opțional: 1 pahar de borș, dacă vreți un gust acru mai accentuat al sarmalelor (frunzele de viță de vie sunt deja acrișoare).
SECRET: Eu pun două pahare de vin alb, sec, de Murfatlar (Dobrogea cea cu bogății să trăiască).
Un vas de lut e bun, dar și o cratiță de tuci. Se țin la cuptor cel puțin o oră și jumătate, după cum vrem să fie de rumenite sau de moi, mai cu zeamă sau mai uscate.