De ani de zile, cercetătorii de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic se strădiuesc să descopere... paradoxul culinar francez. Acesta constă în faptul că în ciuda unei alimentaţii bogate în grăsimi, francezii au rate scăzute ale decesului din cauza maladiilor cardiovasculare şi foarte puţine cazuri de obezitate comparativ cu alte state occidentale dar, mai ales, în comparaţie cu SUA. Chiar dacă nu există încă explicaţii ştiinţifice pentru acest paradox culinar, cercetătorii cred că acesta are legătură cu modul în care francezii se raportează la mâncare. În general, aceştia mănâncă porţii mai mici de mâncare, evită sandvişurile şi gustările dintre mese, includ o varietate mai mare de alimente în meniurile preparate de ei şi nu sar peste mesele principale ale zilei. De asemenea, francezii îşi prepară mâncarea din legume, verdeţuri, lactate şi carne din Franţa, nefiind mari amatori de importuri culinare care nu asigură prospeţimea hranei!
Specialiştii recomandă tuturor aceste trucuri franţuzeşti contra obezităţii şi bolilor cardiovasculare. Totodată, cercetătorii mai recomandă şi un consum mai redus de zahăr, mai ales că s-a constatat că francezii consumă mai puţin de jumătate din cantitatea de zahăr consumată de americani, de exemplu. Cercetări de dată recentă au arătat că zahărul ar putea avea o influenţă mai nocivă asupra sănătăţii decât grăsimile hidrogenate. Nu în ultimul rând, nutriţioniştii recomandă ca mesele să fie luate cu familia şi prietenii, pentru ca acestea să fie momente agreabile ale zilei şi nu un stres legat de caloriile din farfurie şi alte gânduri negre, înregistrare ca atare de subconştient.