Secţia consulară a Ambasadei României la Nicosia, închisă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gripa nouă, în lume…

Secţia consulară a Ambasadei României la Nicosia, închisă

Eveniment 15 Iulie 2009 / 00:00 440 accesări

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au anunţat că secţia consulară a Ambasadei României la Nicosia a fost închisă temporar pînă luni, 20 iulie, în urma îmbolnăvirii cu gripă A/H1N1 a celor şapte persoane care alcătuiesc personalul misiunii, inclusiv ambasadorul României. Măsura a fost luată pentru a preveni contaminarea cetăţenilor care solicită servicii consulare şi pentru a permite tratarea angajaţilor care s-au îmbolnăvit. În prezent, toate cele şapte persoane aflate la post (personal diplomatic, administrativ şi membri de familie) se află sub tratament de specialitate şi sub supraveghere medicală în ambulatoriu. Dintre acestea, cinci persoane, inclusiv ambasadorul României la Nicosia, Andreea Păstîrnac, s-au îmbolnăvit cu virusul A/H1N1, iar doi angajaţi primesc tratament profilactic. Primele simptome au apărut în weekend, iar luni seară a fost obţinută confirmarea medicală a virusului, în urma analizelor efectuate. Starea celor cinci persoane contaminate este stabilă. MAE a informat Ministerul Sănătăţii (MS) în legătură cu această situaţie, pentru a lua măsurile ce se impun. Medicii MS au trimis 12 doze de vaccin Tamilflu care să fie folosite pentru tratarea persoanelor contaminate. De asemenea, MAE a luat o serie de măsuri interne suplimentare pentru atenţionarea personalului aflat la post în legătură cu riscul de îmbolnăvire în timpul exercitării misiunii în străinătate. De asemenea, MAE atenţionează şi face apel la toţi cetăţenii români care au fost la secţia consulară a Ambasadei de la Nicosia în ultimele zile să-şi urmărească evoluţia stării de sănătate şi la apariţia primelor simptome ce pot sugera riscul unei îmbolnăviri cu virusul A/H1N1 să se prezinte la doctor. Pe perioada în care secţia consulară de la Nicosia este închisă, cetăţenii români care au nevoie de servicii consulare se pot adresa consulatelor de la Atena şi de la Salonic.

În Turcia, numărul cazurilor de gripă nouă, dublat

Turcia a confirmat, ieri, noi cazuri de gripă porcină, numărul total al cazurilor ajungînd la 95. Numărul cazurilor s-a dublat în mai puţin de două săptămîni. Potrivit MS, virusul a fost depistat la un cetăţean rus şi la un britanic, precum şi la cel puţin şapte turci. Starea de sănătate a pacienţilor este “mulţumitoare”, au spus autorităţile. Ministerul anunţase la 2 iulie că în Turcia sînt 40 de cazuri de gripă porcină.

Australia, ţara cea mai grav afectată de gripa nouă

Australia, ţara cea mai grav afectată de gripa nouă din zona Asia-Pacific, a comandant ieri 21 de milioane de vaccinuri împotriva virusului A/H1N1 în condiţiile în care pandemia se extinde în continuare în lume. Autorităţile speră să pună în aplicare un program amplu de vaccinare în luna octombrie, pentru a ţine sub control propagarea virusului în această ţară, unde s-au înregistrat deja 9.000 de cazuri de infectare şi 19 decese. „Practic, toţi oamenii care murit de gripă porcină aveau antecedente medicale care au fost agravate de gripă, dar vor exista şi cazuri de oameni fără antecedente”, a avertizat Jim Bishop, oficial din serviciile medicale federale. Un responsabil din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că pandemia de gripă porcină nu poate fi oprită şi că toate ţările vor avea nevoie de vaccin. Virusul, care combină elemente de gripă umană, gripă nouă şi aviară, a infectat peste 100.000 de persoane în lume, potrivit OMS, şi a provocat moartea a peste 429 de pacienţi. Situaţia din Australia pare să se fi aflat în mare parte la originea deciziei OMS de a decreta pandemie în 11 iunie. În Austria este sezonul rece, ceea ce, potrivit specialiştilor, ar putea favoriza o mutaţie periculoasă a virusului.

Pandemia de gripă ar putea afecta 400.000 de persoane în Suedia

Pandemia de gripă nouă în Suedia ar putea afecta în această toamnă 400.000 de persoane, chiar şi în cazul unui ritm alert al vaccinărilor. O simulare computerizată efectuată de autoritatea suedeză în domeniul sănătăţii arată că numărul persoanelor infectate ar putea varia între 400.000 şi cinci milioane. Potrivit unor experţi din cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate şi Institutului suedez pentru Controlul Bolilor Infecţioase chiar şi cel mai bun scenariu, cînd vaccinurile ar fi distribuite la două zile după izbucnirea epidemiei, arată o creştere inportantă a cazurilor de gripă la sfîrşitul toamnei. Aceste informaţii au fost făcute publice în timp ce două femei suedeze bolnave de gripă porcină au fost spitalizate la Tel Aviv, dintre care una la terapie intensivă.

Milioane de oameni ar putea muri în Italia

Între trei şi patru milioane de italieni ar putea contracta pînă în martie 2010 virusul A/H1N1 al gripei porcine, potrivit proiecţiilor autorităţilor italiene, a anunţat, ieri, secretarul de stat pentru Sănătate, Ferruccio Fazio. Pînă la sfîrşitul anului, 8,6 milioane de italieni vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine, a declarat el. Va fi vorba în special despre salariaţii din domeniul sănătăţii, poliţişti, pompieri şi persoane în vîrstă de peste 65 de ani care suferă de boli cronice sau sînt slăbite. A doua fază de vaccinare va fi declanşată în februarie, iar aceasta va viza în special persoanele cu vîrste între doi şi 20 de ani, a adăugat el.



12