Secția Terapie Intensivă Nou-Născuți Constanța, după model european!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se poate! În viitor...

Secția Terapie Intensivă Nou-Născuți Constanța, după model european!

Sănătate 28 Noiembrie 2017 / 18:12 4406 accesări

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului „Marie Curie”

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului „Marie Curie”

Lipsa unui spital materno-infantil la Constanța a fost, este și va rămâne o mare problemă; însă, în același timp, și o provocare pentru politicieni, dar nu numai. În lipsa unui spital pentru copii, a unei secții dotate corespunzător, unde să lucreze profesioniști, viața micuților care vin pe lume cu probleme de sănătate atârnă de un fir de ață, la propriu. Un județ de talia Constanței nu are o secție de terapie intensivă pusă la punct, o secție decentă, unde să îi trateze pe copii; cadrele medicale sunt puse în situația să ridice din umeri și să-i trimită pe copii în alte clinici. Situația aceasta va lua final nu peste mult timp. Un proiect măreț a început să capete contur la Constanța, și asta datorită unor oameni cu inimi mari (Fundația Vodafone, Asociația ”Dăruiește Aripi, de la Constanța - reprezentată de Alina Vasea Pătrăhău, Asociația Inima Copiilor, dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului „Marie Curie”); la etajul 8 al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ (SCJU) va funcționa, potrivit estimărilor, în circa un an, o secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți după model european. Da, atunci când vrei cu adevărat, se poate!

PROIECT! Proiectul este realizat după modelul celui de la Spitalul „Marie Curie“ din București, unde o aripă a clădirii a fost construită de la zero în 2013, cu sprijinul fundației Vodafone. Astfel, unitatea de la „Marie Curie“ a devenit cea mai modernă secție de acest tip din sud-estul Europei. După modelul de la „Marie Curie“, și secția de la Constanța va fi dotată cu un sistem de telemedicină care va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, și urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților. Va exista o permanentă colaborare între cadrele medicale de la București și cele de la Constanța; în prezent, personal medical de la Constanța participă la un schimb de experiență, la București, sub coordonarea dr. Cătălin Cîrstoveanu. Medicul a explicat, în cadrul unei vizite a unor ziariști veniți de la Constanța la Spitalul ”Marie Curie”, că proiectul de la București s-a finalizat după o muncă intensă a tuturor celor implicați; munca în echipă a fost de mare ajutor. Condițiile erau precare, copiii nu aveau parte de cele mai bune condiții, nu era spațiu suficient, a explicat medicul.

LA CONSTANȚA Reamintim că, la finalul proiectului, noua secție de la Constanța va avea o suprafață de 800 mp, o capacitate totală de până la 26 de locuri și va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generație. Proiectul de renovare a secției de la Constanța este derulat printr-un parteneriat al Fundației Vodafone România cu asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi, din Constanța. Bugetul întregului proiect este estimat la 1,3 milioane de euro, la care se adaugă și contribuția Ministerului Sănătății. Finanțarea va fi asigurată prin campania națională de strângere de fonduri organizată de asociațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi, iar Fundația Vodafone România va dubla suma strânsă din donații. Toate firmele care doresc să ajute la renovarea secției de la Constanța pot dona cei 20% din impozitul pe profit. Detalii puteți afla accesând http://www.daruiestearipi.ro/.



12