În 856 de localităţi din şapte provincii ale Italiei în cadrul alegerilor locale parţiale ce au început duminică şi a căror miză sînt, în principal, primăriile din Genova, Verona, Parma şi Reggio di Calabria, secţiile de vot s-au redeschis, luni. Prezenţa la vot în prima zi a fost mai scăzută cu pînă la şapte procente în raport cu alegerile locale din 2002, fiind înregistrată o rată de participare de 54,3 la sută faţă de 58,4 procente în urmă cu cinci ani. Peste zece milioane de alegători, adică un cetăţean din cinci cu drept de vot, erau aşteptaţi să se prezinte, la urne, luni, pînă la ora locală 15.00 pentru a alege primarii şi consilierii municipali.
Primele proiecţii după alegerile locale par să anunţe victoria opoziţiei de centru-dreapta. Primele estimări pentru cele şapte provincii în care s-au desfăşurat alegeri indică un avantaj de patru la trei pentru opoziţie, care şi-a consolidat poziţia în cele mai multe consilii locale în care domina deja şi pare să fi cîştigat Verona. În regiunea Piemonte, candidaţii de centru-dreapta conduc cu 70% din voturi în unele localităţi. Coaliţia lui Prodi pare să fi păstrat Genova, una dintre mizele principale ale scrutinului, şi să fi câştigat L'Aquila de la centru-dreapta. Coaliţia guvernamentală domină şi în oraşul sicilian Agrigento, care fusese condus înainte de dreapta. În cursul campaniei electorale, liderii principalelor partide de opoziţie, în special Silvio Berlusconi (Forza Italia) şi Gianfranco Fini (Alianţa Naţională) au făcut apel la alegători să îşi exprime nemulţumirea faţă de Guvernul Prodi în cursul acestui scrutin local, în speranţa diminuării poziţiei deţinute de majoritatea de centru-stînga aflată la putere. Oficialii formaţiunilor de centru-stînga au încercat să minimizeze valoarea la scară naţională a acestui scrutin local.
În acest scrutin şi românii cu acte în regulă stabiliţi în Italia au putut vota. Numai că s-au înregistrat şi probleme. Majoritatea românilor din oraşul italian Ladispoli, situat în provincia Roma, nu au putut vota la alegerile locale din Italia, pînă duminică la ora locală 19.00, potrivit unui comunicat oficial al Partidului Identitatea Românească. Românii din Ladispoli depuseseră, în urmă cu două luni, toate documentele necesare pentru a obţine cartea de alegător, însă cînd s-au prezentat la urne, duminică, au constatat că autorităţile nu le-au eliberat documentele necesare. Aceştia nu au putut nici să se înscrie pe listele electorale provizorii, aşa cum prevede legea. Potrivit aceluiaşi comunicat, nici candidatul Partidului Identitatea Românească pentru un mandat de consilier local, Adrian Gherman, nu a putut să-şi exercite dreptul de vot. Comunicatul precizează că este posibil ca disfuncţionalitatea să fi fost provocată de Biroul Electoral, care nu a trimis cererile de înscriere către Tribunal, pentru verificările necesare. Peste 500 de cereri au fost astfel blocate sau pierdute la Biroul Electoral. Formaţiunea politică a comunităţii româneşti putea depune, în cursul zilei de luni, o plîngere penală la Procuratura Republicii şi chiar ar putea cere anularea alegerilor în localităţile unde românii au fost împiedicaţi să voteze. În Ladispoli locuiesc circa 700 de români cu drept de vot.