Securitatea alimentară, afectată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Securitatea alimentară, afectată

Justiție 19 Iunie 2013 / 00:00 335 accesări

Consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi dezvoltarea capacităţii de a face faţă crizei sunt priorităţi în perioada următoare, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Prezent la cea de a 38-a conferinţă anuală a FAO, care se desfăşoară la Roma, în perioada 15 - 22 iunie, Constantin a subliniat că agricultura, din cauza naturii sale specifice, este unul dintre sectoarele cel mai afectate de schimbările climatice şi, în consecinţă, securitatea alimentară este şi ea afectată. „Politica agricolă reprezintă un mecanism-cheie în asigurarea siguranţei alimentare, dezvoltarea durabilă a zonelor rurale şi în combaterea sărăciei“, a adăugat şeful MADR. În opinia sa, agricultura practicată la scară mare trebuie să coexiste cu agricultura mică şi mijlocie, având în vedere că acestea din urmă implică un număr mare de fermieri, în special în ţările care nu au suficientă mâncare. „Obiectivul nostru comun ar trebui să fie îmbunătăţirea accesului la cunoştinţe şi pieţe, pentru a realiza o dezvoltare durabilă a acestor zone, care ar putea reduce foametea în întreaga lume“, a spus Constantin. În plus, el a amintit că agricultura şi securitatea alimentară se confruntă cu provocări serioase peste tot în lume, în condiţiile în care există aproape un miliard de oameni care suferă de foame în lume şi un alt un miliard de oameni subnutriţi, majoritatea fiind femei, copii şi mici agricultori. Potrivit ministrului, producţia agricolă mondială trebuie să crească cu 70% până în 2050, în scopul de a satisface cererea a peste 9 miliarde de oameni.



12