Securitatea alimentară nu este o glumă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Securitatea alimentară nu este o glumă

Externe 06 Ianuarie 2011 / 00:00 373 accesări

• Febră aftoasă • Bulgaria a adoptat măsuri de prevenire a febrei aftoase după descoperirea acestei boli la un porc mistreţ în sud-estul ţării, a anunţat ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov. Comerţul cu animale vii a fost interzis în regiunea Burgas din sud-estul ţării. Animalele domestice din regiunile Burgas, Haskovo şi Iambol au fost supuse unor examinări şi au fost efectuate controale în toate abatoarele. Acesta este primul caz de febră aftoasă din Bulgaria în ultimii 12 ani.

Porcul mistreţ contaminat, ucis de vânători pe data de 30 decembrie în apropiere de Malko Tarnovo, a venit probabil în Bulgaria din Turcia. Virusul febrei aftoase, boală foarte contagioasă, se transmite bovinelor, porcinelor, caprinelor şi ovinelor, dar rareori omului, şi poate avea consecinţe economice grave. Autorităţile bulgare au informat Comisia Europeană, care ar putea interzice exporturile de carne din mai multe regiuni bulgare sau chiar de pe tot teritoriul ţării.

• Ouă contaminate • În cel mai mare scandal alimentar din ultimii ani, Germania este acuzată că a livrat Olandei, în luna decembrie, ouă care ar putea fi contaminate cu dioxină. Informaţia a fost confirmată de Ministerul german al Agriculturii, după închiderea a 1.000 de ferme. În total, peste 3.000 de tone de acizi graşi contaminaţi cu dioxină au fost livrate unui număr de 25 de producători de hrană pentru animale din cinci landuri germane. Deşi nu a fost făcută nicio livrare în străinătate, aproximativ 136.000 de ouă provenind de la o fermă contaminată au fost livrate în decembrie la Barneveld, în Olanda.

Comisia Europeană le-a cerut marţi autorităţilor germane să îi comunice amploarea contaminării cu dioxină descoperită în ferme de păsări şi porci din ţară şi să o informeze în legătură cu eventualele exporturi. Germania şi-a avertizat partenerii europeni pe data de 27 decembrie. O mie de ferme de pui, curcani şi porci, situate majoritatea în Saxonia Inferioară, în nordul Germaniei, au fost închise după depistarea dioxinei, mai întâi în ouă. Germania are peste 375.000 de ferme, iar producţia sa de ouă este de peste zece miliarde pe an. Sursa probabilă a contaminării o reprezintă 3.000 de tone de acizi graşi contaminaţi provenind de la compania Harles & Jentzsch, cu sediul în Uetersen. Acizii au fost livraţi în noiembrie şi decembrie 2010 la 25 de producători de hrană pentrui animale din patru landuri.

• O nouă lege • Peste Ocean, preşedintele Obama a promulgat, ieri, legea securităţii alimentare, adoptată de Congres în decembrie anul trecut. Ministrul american al Sănătăţii, Kathleen Sebelius, a salutat în noua lege cea mai importantă revizuire a standardelor de securitate alimentară din ultimii o sută de ani. Totuşi, o serie de legislatori republicani au anunţat că intenţionează să se opună legii, care ar costa bugetul SUA circa 1.4 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani, şi au ameninţat cu blocarea finanţării acesteia. Legea va permite Administraţiei federale pentru alimente şi medicamente să îşi intensifice inspecţiile la producătorii de alimente şi îi conferă autoritatea de a cere retragerea de pe piaţă a produselor contaminate, dacă până în prezent putea doar să negocieze astfel de retrageri cu producătorii. Noua lege nu se referă şi la carne sau ouă, aceste produse ţinând de Ministerul Agriculturii şi fiind deja supuse unor monitorizări mai stricte decât cele care ţin de această agenţie. Potrivit Centrului naţional pentru controlul maladiilor, circa 48 de milioane de americani, sau a şasea parte din populaţie, se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza consumului de alimente contaminate sau păstrate în condiţii neadecvate, iar 3000 dintre ei mor din această cauză.



12