Timp de trei zile, la Palatul Parlamentului, are loc unul dintre cele mai importante evenimente ale prezentului: Summitul Regional de Securitate Cibernetică. În deschidere, premierul Victor Ponta a declarat că „în această regiune complicată, în care România reprezintă un bastion de securitate, de stabilitate, de predictibilitate, avem câteva războaie pe care le ducem în același timp. Din fericire, nu războaie convenționale, așa cum, din păcate, se întâmplă în estul Ucrainei și în alte zone, dar războaie la fel de dificile. Avem, în primul rând, un război pe energie și spuneam de multe ori că principala armă a Federației Ruse în acest război nu o reprezintă avioanele sau tancurile sau rachetele, ci o reprezintă gazul și energia cu care pot șantaja regiunea și Europa", a afirmat Ponta, la Palatul Parlamentului. În ceea ce privește securitatea cibernetică, prim-ministrul a precizat că atacuri cibernetice au loc în fiecare minut, dar că există specialiști care reușesc să le blocheze. „În fiecare minut, în fiecare secundă există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor tehnologice avansate, de comunicații, pe care niște oameni, pe care nu îi vedeți niciodată la televizor, despre care nu se scrie în presă, dar care există (...), reușesc să le blocheze, oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi și internetul, și televiziunea, și sistemul de control al transporturilor aeriene și feroviare”, a susținut Ponta.
SECURITATEA CIBERNETICĂ, ÎN CURRICULA ŞCOLARĂ? Guvernul se gândeşte să introducă în curricula şcolară un curs de pregătire privind securitatea cibernetică, afirmă directorul Centrului Cyberint din cadrul SRI, Florin Cosmoiu. El a explicat că problema a fost discutată în CSAT şi au fost dezbateri pe această temă inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Potrivit şefului Cyberint, discuţiile au vizat introducerea pregătirii pentru securitate cibernetică cel mai probabil de la nivel gimnazial, având în vedere că, în prezent, tot mai mulţi elevi au telefoane mobile conectate la internet. Cei mici vor fi învăţaţi astfel cum să evite accesarea unor adrese de internet suspecte şi vor fi instruiţi să nu divulge date personale unor terţe părţi sau să îşi protejeze diversele modalităţi de comunicare online, de la mail la reţele sociale.
Aurescu: „Trebuie să întărim schimbul de informaţii în regiune pentru a face faţă cyber-atacurilor”
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, ieri, că este necesară întărirea colaborării şi a schimbului de informaţii între statele din regiune. „Riscurile de securitate cibernetică sunt în creştere, lumea în care trăim este tot mai conectată, tot mai complexă, nimeni nu este scutit de riscuri, de provocări, dar aceste riscuri şi provocări vin şi împreună cu oportunităţi (...) Rolul României de naţiune-lider pentru Fondul voluntar de asistenţă pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, participarea la operaţiunea din Afganistan şi multe altele pot să reprezinte posibile cauze pentru care ţara noatră să fie o posibilă ţintă a atacurilor cibernetice statale sau extremist-teroriste motivate ideologic”, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a subliniat că misiunea de comerţ a SUA în domeniul securităţii cibernetice, aflată în România în aceste zile, şi Summitul Regional vin „într-un context potrivit” pentru ţara noastră, care are acum „ocazia să folosească această oportunitare deosebită pentru a acţiona ca element de legătură între SUA şi ţările din regiune ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional în domeniul securităţii cibernetice”.
Aurescu a subliniat că acest Summit pentru Securitate Cibernetică are două obiective: promovarea cooperării în regiune şi schimbul de informaţii în domeniul securităţii cibernetice. Totodată, ministrul de Externe a precizat că o cooperare va fi "cu adevărat eficientă în măsura în care toţi participanţii vor fi dispuși să împărtăşească informaţiile pe care le au". Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că România, cu sprijinul SUA, va putea contribui la furnizarea de expertiză în evaluarea şi pregătirea experţilor din regiune, în domeniul public şi în domeniul privat.
Summit regional
Ministerul pentru Societatea Informațională împreună cu Departamentul Comerțului al SUA și Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la București organizează timp de trei zile, la Palatul Parlamentului, un Summit Regional de Securitate Cibernetică, informează Ambasada SUA la București.
La evenimentul care a început ieri au fost invitate 17 state din Europa Centrală și de Sud-Est pentru a-și prezenta "politicile în domeniul securității cibernetice", a aborda "tematici precum amenințările și vulnerabilitățile cibernetice" și a identifica "oportunități pentru colaborare internațională și regională". La summit vor participa companii și oficiali guvernamentali, specialiști în domeniul securității cibernetice din mediul public și privat din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și România. Potrivit sursei citate, discuțiile și întâlnirile se vor desfășura pe parcursul a trei zile, iar la eveniment vor participa premierul Victor Ponta și adjunctul secretarului pentru comerț din cadrul Departamentului Comerțului al SUA, Bruce Andrews.