Securitatea siriană face victime în rândul protestatarilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Securitatea siriană face victime în rândul protestatarilor

Externe 26 Martie 2011 / 00:00 451 accesări

Cel puţin 20 de oameni au fost ucişi, ieri, după ce forţele de securitate siriene au deschis focul asupra protestatarilor în momentul în care aceştia ar fi vrut să dea foc unei statui a fostului preşedinte Hafez al-Assad în apropiere de oraşul Daraa, din sudul ţării. “Martori oculari ne spun că în momentul în care mai mulţi tineri au încercat să dea foc statuii fostului preşedinte, forţele de securitate au început să tragă cu muniţie reală în protestatari şi câţiva au fost răniţi, cel puţin unul este mort, încercăm să verificăm”, a afirmat corespondenta postului de televiziunii al-Jazeera de la Damasc.

Oraşul Daraa este, de mai multe zile, scena unor demonstraţii împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care i-a urmat la conducerea ţării tatălui său în urmă cu 11 ani. Familia Assad, din minoritatea religioasă alawită, conduce de 48 de ani Siria, ţară cu 22 de milioane de locuitori, majoritatea sunniţi. Incidentul de vineri intervine în condiţiile în care protestatarii, care cer mai multă libertate, au chemat vineri la o “zi a demnităţii”, după ce manifestaţiile din ultima săptămână, înăbuşite în sânge de forţele de ordine, s-a soldat cu zeci de morţi. Potrivit al-Jazeera, cel puţin 200 de oameni au mărşăluit în centrul capitalei Damasc după rugăciunea de vineri în semn de solidaritate cu populaţia din Daraa.

Ambasadorii UE din Damasc pregătesc un raport asupra întrebării dacă regimul lui Bashar al-Assad va fi următorul ce va cădea în faţa revoltelor. Surse diplomatice au declarat că săptămâna viitoare va fi gata o analiză substanţială asupra situaţiei din Siria şi asupra consecinţelor ei pentru relaţiile UE-Siria. Este puţin probabil ca UE să facă altceva decât să cheme la reţinere, până când va primi raportul. Una dintre opinii este aceea că tinerii protestatari din Damasc, care folosesc Facebook, sunt detaşaţi de revoltele tribale din sudul ţării. Această opinie sugerează că preşedintele al-Assad încă mai are o ocazie de a face reforme, înainte ca proteste în masă în capitală să îl forţeze să se retragă sau să urmeze drumul distructiv al lui Gaddafi. Violenţele din Daraa au atras condamnări din partea şefei diplomaţiei europene şi din partea şefului Parlamentului European. Guvernele din SUA şi UE au păstrat tăcerea asupra Siriei, ţară strategică din punct de vedere al securităţii Israelului şi din punct de vedere al dosarului nuclear iranian. Însă, miercuri, ministerul francez al Afacerilor Externe a cerut reforme politice imediate în Siria, semn că Nicolas Sarkozy s-ar putea pregăti să se declare de partea protestatarilor. De altfel, acesta i-a avertizat ieri pe toţi liderii arabi că riscă o intervenţie similară celei din Libia, dacă vor comite violenţe vizând populaţia civilă. Ca o coincidenţă sau nu, şi e drept, cu puţin timp înainte de anunţul liderului de la Palatul Elysee, preşedintele sirian a ordonat eliberarea tuturor celor arestaţi în timpul protestelor ce afectează ţara.



12