O fi Săptămâna Patimilor perioada în care orice bun creștin trebuie să ierte și să lase la o parte conflictele, însă aleșii județeni din Constanța nu prea au ținut cont de aceste învățături religioase și au bifat o nou rundă de discuții aprinse în cadrul ședinței extraordinare ce a avut loc miercuri. Totul a pornit de la proiectul de hotărâre privitor la
criteriile după care se acordă ajutoarele de urgență din partea CJC, pentru persoanele care au probleme de sănătate complexe. Proiectul de hotărâre care cuprinde aceste criterii au stârnit dezbateri la limita scandalului în rândul aleșilor județeni.
NEMULȚUMIRILE LIBERALILOR
Pe de o parte, consilierii liberali au sărit ca arși la propunerea ca ajutorul financiar să fie plafonat la 50.000 lei. Un alt criteriu care a stârnit discuții este legat de venitul familiei. Potrivit formei inițiale a proiectului de hotărâre, ajutoarele se acordau dacă venitul pe cap de membru de familie este mai mic sau egal cu 1.500 de lei. După o pauză de 15 minute cerută de liberali și numeroase discuții în contradictoriu între liberali, social democrați și vicepreședintele CJC Claudiu Palaz (PMP), proiectul privind criteriile după care se acordă banii necesari efectuării unor tratamente medicale pentru boli grave a fost adoptat cu câteva amendamente, propuse de PNL. Astfel, vor primi ajutoare de urgență bolnavii al căror veni pe membru de familie nu depășește 1.800 de lei. De asemenea, sunt eligibili pentru aceste ajutoare cei care nu dețin mai mult de 1 ha de teren extravilan și, de asemenea, care nu au alt teren intravilan în afară de locuința proprie.
CONSILIERII NU AU FOST DE ACORD CU ELIMINAREA PLAFONULUI
Pe de altă parte, consilierii județeni au respins un alt amendament al PNL care făcea referire la eliminarea pragului de 50.000 de lei până la care CJC poate să acorde ajutoare financiare. „Unii încearcă să se joace cu viețile oamenilor, fără să fie scrupuloși și realiști. Nu putem să transformăm instituția Consiliului Județean într-una de binefacere. Pentru a face bine cât mai multor oameni este obligatoriu să existe anumite criterii. Nu putem cuantifica viața unui om. Plafonarea trebuie să existe, pentru că trebuie să fim realiști. Dacă dăm bani fără plafon, ce facem dacă nu vom mai avea resurse?“, a declarat consilierul județean PSD Gheorghe Donțu. În final, ultimul amendament al PNL a fost respins cu 14 voturi pentru, 18 împotrivă și două abțineri, ale lui Florin Goidea (PMP) și Marius Enescu (PNL).