Guvernul se va întruni luni, 15 octombrie, în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei Legi ale Justiţiei. Acest pas este necesar pentru a pune actele normative în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşanu.
Vineri expiră termenul impus de lege preşedintelui Klaus Iohannis pentru a promulga modificarea Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, care a fost contestată de mai multe ori la Curtea Constituţională, atât de şeful statului, cât şi de partidele de opoziţie şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind epuizate toate căile de atac. Aceasta este ultima dintre cele trei legi ale justiţiei modificate de Parlament şi nepromulgată până acum.
Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă pe legile justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul acestei luni că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, iar în 4 octombrie el spunea că proiectul de OUG este gata şi va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii. El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede.
În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.