Ședință extraordinară în Parlamentul European, pe tema Brexitului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De-acum tot așa or s-o țină

Ședință extraordinară în Parlamentul European, pe tema Brexitului

Externe 28 Iunie 2016 / 15:00 664 accesări
Din ciclul ”Câinii latră, ursul trece”: Nigel Farage amuzat de Jean-Claude Juncker, în plin scandal Brexit

Din ciclul ”Câinii latră, ursul trece”: Nigel Farage amuzat de Jean-Claude Juncker, în plin scandal Brexit

Parlamentul European a cerut, marţi, Marii Britanii, printr-o rezoluţie, să activeze imediat clauza privind retragerea din UE, pentru a evita incertitudinea şi a proteja integritatea UE, făcându-se referire la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a anunţat luni că nu va activa Articolul 50 al Tratatului UE, pentru ieşirea din Blocul comunitar, lăsând această decizie viitorului guvern.

Dezbateri aprinse au avut loc, marți, în timpul ședinței extraodinare din Parlamentul European pe tema deciziei Marii Britanii de a părăsi UE, euroscepticul britanic Nigel Farage fiind vizat de o serie de remarci acide. În deschiderea ședinței, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut Londrei să-și prezinte cât mai repede poziția privind procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, adăugând că a interzis comisarilor europeni să mai discute cu Guvernul britanic, până când acesta nu anunță oficial decizia de a ieși din UE. Juncker a mai spus că voința poporului britanic trebuie respectată, afirmație aplaudată de liderul eurosceptic britanic Nigel Farage. ”Ai luptat pentru ieșire, poprul britanic a votat în favoarea ieșirii. Ce mai cauți aici?”, l-a ”atacat” Juncker pe Farage. Aceasta nu a fost singura replică acidă care l-a vizat pe euroscepticul britanic: fostul premier belgian și liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt, l-a acuzat pe Farage de folosirea propagandei naziste în campanie, făcând referire la un afiș cu refugiați. Deloc intimidat de comentariile colegilor săi europeni, Farage a replicat: ”Oferim o rază de speranță pentru toți democrații de pe continentul european. Marea Britanie nu va fi singurul stat membru care va ieși din UE”.

După terminarea ședinței extraordinare a PE, premierul britanic, David Cameron, a avut o serie de întâlniri, la Bruxelles, cu liderii UE, pentru a discuta implicaţiile votului din Marea Britanie, aceasta fiind prima reuniune a lui Cameron cu liderii europeni după referendum. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat marți că va face tot ce este posibil pentru a preveni destrămarea UE, în urma votului din Marea Britanie. Merkel a făcut această afirmaţie în Camera Inferioară a Bundestagului, înainte de a pleca spre Bruxelles, pentru discuțiile pe tema Brexitului. Merkel a declarat și că este în interesul Marii Britanii de a menține relații strânse după părăsirea UE. Totuși, a ținut să atenționeze că ”cine vrea să părăsească UE nu se poate aștepta să scape de toate responsabilitățile, dar să-și păstreze privilegiile”. Merkel a spus că Germania dorește să mențină legături strânse cu Marea Britanie și va lucra pentru consolidarea UE.

VEȘTI BUNE PENTRU POLITICIENII ROMÂNI

Dacă despre soarta românilor care muncesc în Regatul Unit nu se pot face decât supoziții nu tocmai pozitive, pentru aleșii neamului în Parlamentul European, veștile sunt bune. După votul în favoarea ieșirii din UE, Marea Britanie își va pierde deputații din PE. Fiind a doua țară ca număr de parlamentari europeni, deja mai mulți deputați au cerut Legislativului comunitar să înceapă demersurile pentru demiterea celor 73 de aleși ai Marii Britanii, informează B1tv. În condițiile în care locurile parlamentarilor englezi ar urma să fie redistribuite celorlalte state membre, România ar putea avea și mai mulți aleși în Legislativul european! PE este alcătuit din 751 de deputaţi aleşi în cele 28 de state UE. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct, pentru o perioadă de cinci ani. Mandatele din PE sunt alocate în funcție de populația fiecărui stat membru.



12