Şedinţă extraordinară la ONU pentru situaţia din Myanmar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şedinţă extraordinară la ONU pentru situaţia din Myanmar

Externe 29 Septembrie 2007 / 00:00 714 accesări

O şedinţă extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar va avea loc marţi, la Geneva, a anunţat, vineri, Rolando Gomez, purtător de cuvînt al ONU. “Preşedintele Consiliului a anunţat că a primit o cerere cu 53 de semnături, inclusiv ale celor 17 membri ai Consiliului, ceea ce reprezintă treimea necesară pentru o şedinţă extraordinară”, a declarat Gomez. Miercuri, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Louise Arbour, le-a cerut autorităţilor din Myanmar să autorizeze manifestaţii paşnice de opoziţie şi i-a avertizat pe autorii încălcărilor drepturilor omului. “Uzul excesiv de forţă şi toate formele de detenţie arbitrară a unor protestatari paşnici sînt strict interzice de legislaţia internaţională”, a subliniat Arbour. De la începutul săptămînii, organizaţii ca Federaţia Internaţională a Ligilor Drepturilor Omului şi Human Rights Watch s-au mobilizat pentru a cere o şedinţă extraordinară pe tema Myanmar. Consiliul celor 47 de state membre a organizat de la înfiinţare, în iunie 2006, patru şedinţe extraordinare pentru situaţii de urgenţă, una pentru Liban, două privitoare la Gaza şi una la Darfur.

Agenţia Associated Press a dat publicităţii o înregistrare video făcută joi, în care se vede cum armata trage asupra demonstranţilor din Rangoon. Cu toate acestea, mii de prostestatari s-au strîns şi vineri în capitală. Potrivit agenţiei France Presse, poliţiştii i-au atacat cu bastoanele, iar un martor citat de Reuters susţine că armata a deschis din nou focul. Autorităţile din Myanmar au anunţat că 10 persoane, printre care se numără şi un jurnalist nipon, au fost ucise în timpul protestelor de joi. Ieri dimineaţă, ambasadorul Australiei în Myanmar a declarat însă că numărul victimelor este mult mai mare, supravieţuitorii represaliilor i-au spus că au văzut zeci de cadavre pe străzi. Regimul militar din Myanmar, fosta Birmanie, este suspectat că a ordonat tăierea tuturor conexiunilor de Internet, ca să-i împiedice pe localnici şi jurnalişti să transmită informaţii şi imagini despre situaţia din ţară. Un oficial local a declarat, însă, pentru France Presse că Internetul nu mai funcţionează, din cauza unui cablu subacvatic defect.

China rămîne printre puţinele state aliate ale conducerii din Myanmar şi principalul furnizor de arme al juntei aflate la putere în această ţară. Comunitatea internaţională este de părere că acest fapt duce la continuarea opresiunii regimului militar. SUA au anunţat sancţiuni împotriva conducerii din Myanmar, iar George W. Bush a făcut un apel la liderii chinezi să se implice în restabilirea păcii în regiune. O altă formă de protest faţă de situaţia din Myanmar a fost îmbrăţişată de doi artişti danezi. Aceştia şi-au exprimat condamnarea faţă de acţiunile juntei scoţîndu-l la vînzare pe eBay pe liderul acesteia, Than Shwe. “General de vînzare” scrie în anunţul redactat de Surrend, colectivul artistic al lui Jan Egesborg, care fixează preţul la un milion de dolari. “Ştim că poate fi stînjenitor să trăieşti alături de un general”, potrivit textului la care este ataşată o fotografie a lui Shwe. “Au tendinţa să ia în greutate după mulţi ani la putere şi se îmbracă numai în uniformă. Aşa e şi Than Shwe. Din cauza caracterului său imprevizibil - e iute la mînie - îl sfătuim pe viitorul proprietar să-l lege la sfîrşitul unei zile de lucru”, potrivit anunţului. Jan Egesborg şi prietena sa Pia Bertelsen au iritat junta în iulie, publicînd un anunţ fals într-un cotidian din Myanmar, al cărui text citit invers îl acuza pe Shwe că este un criminal.



12