Ediţia din Italia a revistei „Vogue” a realizat un pictorial cu modelul Kristen McMenamy în Golful Mexic, chiar pe malurile pline de petrolul scurs după explozia platformei Deepwater Horizon a British Petroleum (PB). Fotografiile au fost făcute de americanul Steven Meisel, celebru pentru pictorialele nud cu Madonna şi pentru modelele pe care le-a “descoperit” în carieră, printre care Naomi Campbell, Linda Evangelista sau Karen Elson. Pictorialul apăre în ediţia de august a revistei „Vogue Italia”. Imaginile o surprind pe Kristen McMenamy acoperită de petrol, purtând haine negre, în decorul apocaliptic din Golful Mexic. Fotografiile au creat deja controverse în lumea artei şi cea a ecologiei, părerile fiind împărţite între ideea de exploatare a unei tragedii pentru a vinde reviste şi cea a unei opere de artă care va creşte gradul de conştientizare pe această temă.
Revistele şi întreaga industrie a modei sunt cunoscute pentru lipsa lor de sensibilitate făţă de sărăcie, dezastre, război sau rasism. În urmă cu mai puţin de un an, „Vogue Paris” a publicat un pictorial cu modelul olandez Lara Stone în care aceasta avea pielea colorată în negru. De asemenea, ediţia americană a revistei „Vogue” şi-a făcut un obicei din a organiza şedinte foto în Africa şi în alte locuri din lumea a treia. Pentru „Vogue Italia”, acesta este cel de-al doilea pictorial şocant realizat de Steven Meisel, după cel din 2008 în care modelele au pozat în Irak, într-un decor de război.
Şi Transocean, liderul mondial în forajul petrolier la adâncime, se confruntă cu 250 de plângeri depuse în cadrul naufragiului platformei petroliere Deepwater Horizon, operată de BP, ce a provocat mareea neagră din Golful Mexic. Transocean este grup de origine americană, al cărui sediu este în Elveţia. Totodată, mai multe agenţii federale americane au demarat anchete pentru a lămuri circumstanţele exploziei. Poluarea cu petrol a costat deja BP mai multe miliarde de dolari, în timp ce Transocean a încercat să îşi minimizeze responsabilitatea. În total, circa 4,9 milioane de barili (780 de milioane de litri) de petrol s-au scurs din puţul Macondo, echivalentul a 311 piscine olimpice, punând în pericol bogatul ecosistem din cinci state de coasta de la Golful Mexic şi ameninţând economia locală.
O altă controversă priveşte substanţele utilizate în lupta împotriva mareei negre. Aparent, acestea nu riscă să se acumuleze în organismele marine şi să afecteze oamenii care le consumă, a anunţat Agenţia americană pentru Medicamente şi Alimentaţie (FDA). Într-o scrisoare publicată vineri, ca răspuns la îngrijorările exprimate de un parlamentar, FDA a dat asigurări că este foarte improbabil ca produsele chimice, utilizate pentru dispersarea petrolului, reducându-l la picături minuscule, să ajungă în lanţul alimentar. În pofida faptului că peştii şi fructele de mare vor fi expuşi la substanţele dispersante, proprietăţile intrinseci ale acestora diminuează posibilitatea ca ele să fie prezente în hrană. Circa şapte milioane de litri de substanţe dispersante au fost utilizate pentru dizolvarea petrolului deversat în Golful Mexic.