Şedinţa inaugurală a Parlamentului moldovean s-a încheiat fără alegerea preşedintelui acestuia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şedinţa inaugurală a Parlamentului moldovean s-a încheiat fără alegerea preşedintelui acestuia

Externe 06 Mai 2009 / 00:00 376 accesări

Prima şedinţă a noului Parlament moldovean s-a încheiat, ieri, în mai puţin de o oră, singura decizie fiind organizarea unei noi reuniuni la 12 mai, cînd urmează să fie aleasă conducerea Legislativului şi să fie formate grupurile parlamentare. La prima şedinţă a nolui Parlament au fost prezenţi 98 din cei 101 deputaţi aleşi în scrutinul parlamentar de la 5 aprilie din partea celor patru partide politice: Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN). Excepţie fac parlamentarul Veacesav Platon (AMN), vicepremierul Andrei Stratan (PCRM) şi Dorin Chirtoacă (PL), care a anunţat că renunţă la mandatul de deputat.

Şedinţa a fost prezidată de cel mai vîrstnic deputat, Ivan Calin, membru al PCRM. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a ţinut un discurs referitor la legalitatea alegerilor parlamentare de la 5 aprilie, afirmînd că acestea s-au desfăşurat conform normelor legale şi standardelor internaţionale. El a făcut, totuşi, referire la cîteva încălcări ale Codului Electoral, care ar fi influenţat procesul electoral, fapt demonstrat şi de observatorii internaţionali care au monitorizat alegerile. Ivan Calin a menţionat că în Parlament trebuie să existe o atmosferă normală de lucru şi că problemele pot fi soluţionate cu ajutorul unui număr mare de voturi ale deputaţilor partidelor de opoziţie.

Tot ieri, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Andrei Stratan, a plecat la Moscova, pentru a se întîlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, vizita de lucru intervenind cu două zile înainte ca ministrul moldovean de Externe să participe, la Praga, la summit-ul UE de lansare a Parteneriatului Estic. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integării Europene de la Chişinău, agenda discuţiilor pe care Stratan le va avea la Moscova include ”subiecte ce ţin de stadiul actual al relaţiilor bilaterale moldo-ruse şi perspectivele dezvoltării acestora”. De asemenea, se va discuta despre preşedinţia pe care R. Moldova o exercită în prezent în Comunitatea Statelor Independente, organizaţie ce reuneşte toate fostele republici sovietice, cu excepţia celor trei republici baltice şi din care Georgia şi-a anunţat retragerea, anul trecut. Vizita lui Stratan la Moscova intervine în condiţiile în care Guvernul moldovean şi-a dat demisia, luni, urmînd procedurile constituţionale, pentru a permite instalarea unui nou guvern, după alegerile legislative din 5 aprilie.



12