Fenomenul extremist este în continuă creştere în Europa. În Germania, săptămâna trecută, amplaorea acestui fenomen a căpătat aspecte greu de imaginat. Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a salutat luni "dinamica" mişcărilor de extremă dreapta înregistrată la alegerile regionale din Germania şi municipale din Belgia, informează AFP. "Dinamica înregistrată de AfD în Bavaria şi de Vlaams Belang în Flandra confirmă o viitoare răsturnare a echilibrelor politice în Parlamentul European în mai anul viitor", la alegerile europene, a apreciat pe Twitter preşedinta Adunării naţionale (RN, fostul Front Naţional).
Marine Le Pen - ajunsă în turul doi al prezidenţialelor din Franţa din 2017 - consideră că a fost "încă o duminică revelatoare pentru Europa".
AfD (Alternativa pentru Germania), partid de extremă dreapta anti-migranţi şi anti-Merkel, a intrat pentru prima dată duminică în legislativul din Bavaria, obţinând 10,6% din voturi. La alegerile locale din Belgia, Vlaams Belang, formaţiune anti-imigraţie, a înregistrat o revenire în forţă în mai multe oraşe flamande revendicând poziţia a treia pe eşichierul politic flamand, după naţionalişti (N-VA) şi creştin-democraţi (CD-V). Şi ecologiştii au marcat puncte în amândouă aceste scrutine, în Bavaria ajungând chiar pe poziţia a doua, cu 18% din voturi, notează AFP. Potrivit fostului aliat al Marinei Le Pen la prezidenţiale, Nicolas Dupont Aignan, preşedinte al formaţiunii Debout la France (Franţa, ridică-te), alegerile din Bavaria şi Belgia au fost ilustrative pentru "cele trei provocări la care trebuie răspuns: sfârşitul submersiunii migratorii şi apărarea culturii, dreptatea socială şi meritul, precum şi salvgardarea mediului şi a sănătăţii", a consemnat AFP.