Procurorii DIICOT Mehedinți au făcut, vineri, patru percheziții într-un dosar în care mai multe persoane din conducerea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Drobeta Turnu Severin sunt acuzați de delapidarea companiei, prejudiciul creat fiind de peste 23 de milioane de lei.
DIICOT Mehedinţi a făcut, vineri, patru percheziții domiciliare în județul Timiş într-un dosar ce vizează un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave și abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, anunță procurorii.
Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea că în perioada 2009-2012, directorul general şi șeful Direcţiei economico-financiare din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin ar fi delapidat suma de 23.559.879,16 de lei , în beneficiul unei firme din Timișoara, banii reprezentând "garanţia de bună execuţie a lucrărilor prevăzute în cadrul unui contract".
Potrivit contractului, societatea "se angaja să furnizeze, să monteze şi să pună în funcţiune o instalaţie de evacuare "în slam dens" pentru Sucursala ROMAG TERMO într-un termen de 3 ani de la încheierea contractului. În conformitate dispoziţiile din contract, furnizorul se obliga să constituie o garanţie de bună execuţie a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parţiale. Garanţia se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepţie, iar diferenţa de 30% la expirarea perioadei de garanţie", arată DIICOT într-un comunicat de presă.
Contractul încheiat între RAAN Drobeta Turnu Severin şi SC Confort SA Timişoara a avut termen de execuţie luna mai 2012, însă nici până în prezent acesta nu a fost finalizat şi nu a fost încheiat procesul verbal de recepţie la punerea în funcţiune, mai explică procurorii.
Astfel, DIICOT îi acuză pe cei doi directori că nu au respectat clauzele contractuale şi că au dispus "plata majorităţii sumelor de bani reţinute succesiv drept garanţie de bună execuţie, în total 23.559.879,16 lei, către SC Confort SA Timişoara, unele plăţi fiind mascate drept contravaloare factură de execuţie".
În contul comunicat de către SC Confort SA Timişoara, drept cont de virare a garanţiei de bună execuţie, a fost virată doar suma de 2,5 milioane lei în timp ce suma de 23.559.879,16 lei a fost virată în conturile curente firmei, mai explică procurorii.