Şefia PNL trece în mîinile lui Crin Antonescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şefia PNL trece în mîinile lui Crin Antonescu

Politică 21 Martie 2009 / 00:00 533 accesări

Vineri a fost o zi lungă pentru liberali. Delegaţii care au venit din toată ţară au avut sarcina de a decide cine va fi noul preşedinte al partidului, ei trebuind să aleagă între Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu. Miza alegerii preşedintelui PNL şi, implicit, a candidatului acestui partid la alegerile prezidenţiale i-a divizat pe liberali. Înainte de începerea lucrărilor, Ludovic Orban, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte, a declarat că la acest congres se bate cu corupţia şi cu cei şantajabili. La Congres a fost prezent şi omul de afaceri Dinu Patriciu, în calitate de delegat al PNL Prahova. Înainte de discursurile celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte al PNL au vorbit fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, preşedinte de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus şi preşedintele fondator al PNL Radu Cîmpeanu, iar prim-vicepreşedintele Internaţionalei Liberale, Hans van Baalen, preşedintele ELDR, AnnemieNeyts-Uyttebroeck şi preşedintele Grupului ALDE din PE, Graham Watson, au transmis congresului mesaje video.

La prezentarea raportului de activitate, preşedintele liberal Tăriceanu a declarat că PNL a avut o guvernare de succes, a înregistrat cel mai bun scor electoral din istoria post-decembristă - 20%, transmiţîndu-le delegaţilor că PNL poate să joace cartea victoriei la prezidenţiale. El a subliniat că liberalii au avut, timp de patru ani, “un duşman” care i-a atacat de nenumărate ori”: preşedintele Băsescu. Tăriceanu le-a cerut delegaţilor PNL să-l voteze pentru ca formaţiunea să se asigure că România nu va avea “o democraţie à la Traian Băsescu”. Vicepreşedintele PNL, constănţeanul Puiu Haşotti, a declarat că îl va vota pe Tăriceanu la şefia partidului pentru că Băsescu îi antipatizează în general pe liberali, dar pe Tăriceanu îl urăşte, iar acesta este un motiv întemeiat, din punctul său de vedere, pentru a-i acorda votul. Antonescu a susţinut, în discursul său de prezentare, că vrea şi poate să fie un preşedinte al PNL care să fie în mijlocul liberalilor, şi nu în vîrf, care să stea drept şi puternic în faţa adversarilor politici, nu să privească de sus lupta, un preşedinte la care să fie uşor de ajuns. Pe de altă parte, Antonescu a declarat că Băsescu este cocoţat pe mormanul deziluziei românilor, acuzîndu-l pe şeful statului că “stă la intrarea bordelului politicii româneşti ca o codoaşă bătrînă”.

Congresul PNL a adoptat, apoi, cu o largă majoritate de voturi, proiectul de modificare a statutului, în sensul reînfiinţării funcţiei de prim-vicepreşedinte, înfiinţării unui Consiliu Naţional Executiv, dar şi al reorganizării BPC - 14 vicepreşedinţi şi opt reprezentanţi ai filialelor. Preşedintele PNL Giurgiu, Lucian Iliescu, a avut o altercaţie cu senatorul de Giurgiu Mircea Măgureanu, cel din urmă motivînd că “îmbrînceala” a fost cauzată de o diferenţa de opinii privind funcţia de prim-vicepreşedinte. Apoi, după patru ore de discursuri, delegaţii Congresului au trecut la votarea noului şef liberal. Aproape de miezul nopţii, în urma numărării voturilor, Antonescu a devenit preşedintele PNL, cu 873 de voturi, în timp ce Tăriceanu a fost votat de 546 de liberali. Tăriceanu va deveni membru de drept în BPC şi Consiliul Naţional Executiv, ca urmare a prevederilor statutare care conferă acest privilegiu foştilor preşedinţi ai partidului. După validarea votului, Antonescu a ţinut un discurs în care a mulţumit colegilor care l-au votat pe contracandidatul său, celor care l-au votat pe el, lui Tăriceanu “pentru felul în care a apărat valorile liberale” şi a susţinut că doar împreună liberalii vor cîştiga: “Sper să fie un nou capitol în istoria partidului nostru şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, în istoria României”. Şi “învinsul” serii a ţinut o alocuţiune în încheierea primei zi a congresului liberal. Tăriceanu l-a felicitat pe Antonescu, dar a spus că nu-l invidiază pentru că va vedea ce grea este această funcţie. El a amintit de alegerile ce vor avea loc în acest an, europarlamentare şi prezidenţiale, şi şi-a exprimat speranţa ca partidul să obţină rezultate bune pentru PNL. La ora închiderii ediţiei, lucrările congresului încă nu se încheiaseră.



12