Mai multe studii internaţionale au scos în evidenţă trăsături de caracter deloc de apreciat în tipologia celor care ajung să deţină funcţii de mare responsabilitate în corporaţiile internaţionale. Nivelul ridicat de testosteron înregistrat în urma analizelor de sânge ale unor directori executivi din mari companii internaţionale indică un nivel ridicat de nervozitate şi agresivitate, ceea ce le influenţează deciziile. 4% dintre cei mai influenţi directori de companii nu ar da deloc înapoi în strategia lor de a conduce firma şi şi-ar asuma riscuri tot mai mari pentru a înregistra succesul pe care îl scontează, nu şi-ar nuanţa poziţia şi nici nu s-ar retrage dintr-o acţiune riscantă. Concluziile nu au fost deloc pe placul subiecţilor studiaţi şi nici al acţionarilor marilor companii, care nu s-au sfiit să le ia în derâdere. Însă păţania unui patron al unei mari corporaţii din Rio de Janeiro i-a pus cu siguranţă pe gânduri. Bărbatul de 49 de ani, a cărui identitate este ţinută secretă, nu a mai putut să se întoarcă la locul de muncă după ce a suferit un accident vascular cerebral. Din cauza schimbărilor survenite în creier ca urmare a acestui accident, omul a dezvoltat o patologie neobişnuită: nu se mai poate opri din a-i ajuta pe alţii, dezvoltând o generozitate excesivă şi persistentă.
BUNĂTATEA CA PATOLOGIE Cu ceva timp în urmă, brazilianul a suferit un accident vascular cerebral, dar medicii au reuşit să-i salveze viaţa. După o perioadă de terapie intensivă, a fost externat. Curând, însă, soţia sa a început să observe că se întâmplă lucruri ciudate cu soţul ei, care a început să împartă bani, alimente şi băuturi trecătorilor. Femeia a încercat să-şi convingă bărbatul să înceteze cu opera de caritate şi să se întoarcă la vechiul loc de muncă. Acesta i-a răspuns însă că este imposibil. Alarmată, a solicitat ajutorul medicilor, iar în urma unor noi examene, s-a dovedit că bărbatul spune adevărul: nu mai este stăpân pe acţiunile sale. Experţii în neurochirurgie de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro au explicat că hemoragia a dus la modificări patologice în cortexul prefrontal şi în structurile subcorticale asociate care sunt responsabile de luarea deciziilor şi de controlul impulsurilor. Din această cauză, pacientul a dezvoltat o generozitate patologică. Întrebat dacă îşi doreşte să revină la vechiul loc de muncă, brazilianul a declarat că a lucrat destul şi acum a venit momentul să se bucure de viaţă. „Am văzut moartea de la distanţă mică, dar am reuşit să supravieţuiesc, aşa ca de acum înainte voi fi într-o stare de spirit bună”, a afirmat acesta.
Istoria pacientului din Brazilia, care a devenit darnic în urma accidentului vascular, a pus pe gânduri comunitatea de afaceri şi nu numai. Accidentul vascular cerebral poate provoca o varietate de modificări neuropsihice şi comportamentale, deoarece leziunile creierului cauzate de livrarea scăzută de oxigen pot duce la schimbări emoţionale, dintre care depresia este cea mai comună. Un director în cadrul unei companii listate în topul Forbes poate ajunge să câştige şi de 354 de ori mai mult decât salariul mediu din ţara sa, însă responsabilitatea şi stresul cresc agresivitatea şi duc la tulburări de personalitate antisociale, cu implicaţii grave asupra întregului mediu economic. Mai în glumă, mai în serios, odată cu apariţia corporaţiilor care ajung să conducă lumea, criza de orice fel, economică, de timp sau de isterie, devine un mod de viaţă!