Şefii din Justiţie, invitaţi să explice audierile abuzive

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosarul referendumului, în Parlament!

Şefii din Justiţie, invitaţi să explice audierile abuzive

Politică 10 Octombrie 2012 / 00:00 322 accesări

GHIŞE, ŞEFUL AUDIERILOR DIN PARLAMENT Comisia parlamentară pentru analizarea abuzurilor semnalate în timpul cercetărilor desfăşurate de instituţiile statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie, înfiinţată la sugestia PNL şi PSD, e gata să-şi intre în rol. În urma negocierilor între cele două formaţiuni politice, s-a stabilit ca şefia comisiei să fie preluată de PNL. Cel mai probabil, Ioan Ghişe va conduce audierile din Parlament. Alături de el, din comisie, mai fac parte patru membri PSD, şi câte un membru PNL, UDMR şi UNPR. Pedelişti au refuzat să se alăture demersului USL. Ei vor face ce ştiu mai bine: atacă înfiinţarea comisiei la Curtea Constituţională a României (CCR).

„ESTE VORBA DE MANAGEMENTUL INSTITUŢIILOR” Toţi membrii noii comisii vor analiza „implicarea” instituţiilor statului în cercetările din dosarul referendumului, considerată de USL ca fiind abuzivă. Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, a anunţat că printre cei care vor fi chemaţi la audieri în faţa noii comisii parlamentare se numără şi şefii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Parchetului General pentru a explica de ce s-au comis abuzuri. \"Nu este vorba de a chema în faţa comisiei senatoriale procurorii care anchetează dosarele cu referendumul. Este vorba de a vedea managementul instituţiei, şi anume care a fost motivul pentru care s-a considerat necesar ca la prânz, în zi de sărbătoare, când oamenii ieşeau din biserică, să fie aşteptaţi la poarta bisericii de poliţişti şi procurori, în aşa fel încât să li se ia declaraţie pe capota maşinii şi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică\", a adăugat Greblă. În urma audierilor din comisie va exista şi un raport ce va cuprinde concluziile Parlamentului în dosarul referendumului. \"S-ar putea să fie nevoie să modificăm legislaţia, s-ar putea să sugerăm ministrului Justiţiei să declanşeze proceduri disciplinare, dacă vom constata că cineva a greşit. Nu noi vom lua măsuri, ci vom transmite raportul organelor în drept să ia măsurile prevăzute de lege\", a mai spus Greblă.

67 DE PERSOANE, URMĂRITE PENAL În paralel cu activitatea noii comisii înfiinţate, cercetările instituţiilor statului în dosarul referendumului continuă. Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul a 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri.



12