Şeful administraţiei regionale din Cernăuţi, lovit de manifestanţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Violenţele din Ucraina se apropie de România

Şeful administraţiei regionale din Cernăuţi, lovit de manifestanţi

Externe 25 Ianuarie 2014 / 00:00 632 accesări

Sediul administraţiei regionale din Cernăuţi a fost ocupat de manifestanţi, vineri, iar preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, este internat în spital, după ce a fost lovit în cap de unul dintre protestatari. Găiniceru a declarat că a avut loc un incident atunci când a vrut să iasă din sediul administraţiei regionale, fiind lovit în cap cu un obiect dur, din spate, de unul dintre manifestanţi. El a precizat că vineri a avut loc o sesiune regională, iar un grup mare de oameni neidentificaţi a ocupat sediul administraţiei regionale din Cernăuţi. Mihail Găiniceru consideră că ”acest protest nu este unul al opoziţiei contra puterii, ci al unei părţi din populaţie contra politicienilor”, arătând că a ieşit, împreună cu un deputat al opoziţiei, să discute cu manifestanţii, dar că nici acesta nu a fost ascultat. El a arătat că nu este foarte clar care este scopul manifestanţilor şi crede că ”se întâmplă unele lucruri care vor trebui depăşite”. Ciocnirile continuau la Cernăuţi, aseară.

În Ucraina, la Lvov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi şi-au petrecut noaptea în sediul administraţiei regionale, pe care au ocupat-o joi, forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de preşedintele Ianukovici, să-şi dea demisia. Ca şi la Kiev, unde Piaţa Independenţei şi străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanţii de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri şi saci de nisip în faţa sediului administraţiei. De asemenea, manifestanţii au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia. Administraţiile au fost ocupate şi în regiunile Rovno, Ternopol şi Hmelniţki, din vestul ţării. La Cerkasî, în centrul ţării, poliţia a reuşit să-i alunge pe manifestanţii care au atacat joi seara administraţia şi a arestat 50 de persoane. La Luţk, în vestul ţării, 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa administraţiei regionale, pentru a cere demisia guvernatorului.

PROMISIUNI Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va efectua o remaniere guvernamentală, săptămâna viitoare, şi va modifica legile contestate de opoziţie, în contextul amplei crize politice de la Kiev. Ianukovici a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o cu Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste. O delegaţie de 12 europarlamentari se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev, pentru discuţii cu manifestanţii, partidele de opoziţie şi reprezentanţii Guvernului ucrainean. Cei 12 eurodeputaţi sunt aşteptaţi la Kiev, miercuri şi joi, pentru a evalua situaţia în urma recentelor evoluţii şi a violenţelor din Ucraina. Concluziile misiunii vor fi incluse în raportul PE privind summitul de la Vilnius, care va fi supus la vot în următoarele luni. Delegaţia va fi condusă de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, Elmar Brook. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, este şi ea aşteptată, săptămâna viitoare, la Kiev.

Opoziţia ucraineană a cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui şi organizarea de alegeri generale anticipate. Protestele de la Kiev s-au amplificat şi au devenit violente după ce preşedintele a promulgat o serie de măsuri legislative care prevăd sancţiuni dure împotriva organizatorilor şi participanţilor la mitingurile de protest, permiţând autorităţilor să intervină brutal împotriva manifestanţilor. Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi.



12