Şeful armatei chineze, în vizită în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şeful armatei chineze, în vizită în SUA

Externe 14 Mai 2014 / 00:00 512 accesări

Criza din Ucraina prinde bine Chinei, care şi-a intensificat agenda diplomatică în încercarea de a obţine fie din partea SUA, fie din partea Rusiei concesiile dorite. Şeful Statului Major General al armatei chineze a început marţi o vizită de patru zile în SUA, într-o perioadă în care diferende teritoriale afectează relaţiile între Beijing şi vecinii săi din Marea Chinei de Sud. Generalul Fang Fenghui ar urma să evoce tensiunile între Vietnam şi China cu omologul său american, generalul Martin Dempsey. Cele două ţări comuniste vecine au diferende teritoriale de multă vreme pentru arhipelagurile Paracels şi Spratleys, care se presupune că ar fi bogate în petrol şi prin care trec importante căi maritime internaţionale.

Tensiunile bilaterale au crescut puternic după ce regimul de la Beijing a anunţat, la începutul lunii mai, amplasarea unei platforme de foraj petrolier în apele contestate, act descris de SUA ca provocator. Vietnamul a denunţat această decizie ca fiind ilegală şi a cerut ca platforma să fie retrasă. De asemenea, oficialii de la Hanoi a trimis nave în regiune, dintre care unele ar fi fost atacate sau hărţuite de nave chineze. Şi Filipinele au diferende teritoriale maritime cu China. La rândul său, China revendică o suveranitate inalienabilă asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud, iar aceste veleităţi teritoriale suscită nelinişte în Asia, ca şi la Washington.

Potrivit Pentagonului, vizita generalului Fang este destinată să aprofundeze relaţiile între cele două armate. Generalul Dempsey, care a vizitat China anul trecut, şi-a exprimat satisfacţia de a-l reîntâlni pe generalul Fang şi de a continua dezbaterea asupra modurilor de a ameliora relaţiile americano-chineze. Vizita generalului Fang a început la baza navală din San Diego din California, unde a avut ocazia să urce la bordul portavionului „Ronald Reagan“. China se arată tot mai interesată de portavioane. Primul său portavion este „Liaoning“, pe care şeful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a vizitat în luna aprilie, în timpul sejurului său în China.

China a întins şi o mână Rusiei, invitându-l pe preşedintele Vladimir Putin la Shanghai, pe 20 mai. Omologul său chinez, Xi Jinping, i-a adresat o invitaţie pentru discuţii legate de parteneriatul ruso-chinez, vizita având loc în plină criză între Moscova şi Occident pe subiectul situaţiei din Ucraina. În cadrul vizitei, vor fi semnate documente importante în domenii precum economia comerţul, energia, dar şi în sfera umanitară. Pe 21 mai, preşedintele rus va participa la a patra ediţie a Conferinţei privind cooperarea şi măsurile de încredere în Asia (CICA), un forum de securitate regional, şi cu acest prilej Vladimir Putin va avea o serie de întâlniri bilaterale.

Rusia îşi intensifică contactele diplomatice şi negocierile comerciale cu China, pe fondul tensiunilor tot mai accentuate cu Occidentul. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, s-a deplasat, la mijlocul lunii aprilie, la Beijing, pentru a pregăti vizita lui Vladimir Putin, dar şi pentru a evoca situaţia din Ucraina, constatând în acest sens „poziţia echilibrată şi obiectivă a Chinei”. Oficialii de la Moscova şi-au intensificat, de asemenea, în ultimele săptămâni negocierile cu regimul de la Beijing în privinţa unui important contract în domeniul gazelor, care ar putea fi semnat în cadrul vizitei preşedintelui Putin şi care va permite gigantului rus Gazprom să aibă acces la imensa piaţă chineză.



12