Şeful CNAS vrea ca pacienţii să contribuie cu bani la fiecare reţetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incredibil, dar adevărat!

Şeful CNAS vrea ca pacienţii să contribuie cu bani la fiecare reţetă

• Ca să ştiţi: ”un serviciu medical nu este 100% gratuit"!
Eveniment 21 Noiembrie 2014 / 00:00 795 accesări

O propunere incredibilă vine din partea preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea! Ca şi când nu ar şti câţi bolnavi sunt în România şi cât de greu o duc o bună parte dintre ei, directorul Casei care ne asigură sănătatea ne propune să plătim o contribuţie şi la medicamente, pe lângă cea pe care o achităm deja la CNAS şi de care, mulţi dintre noi, nici nu beneficiem? Subiectul a fost adus în discuţie pe un ton de neînţeles, ca un soi de gest vindicativ al statului împotriva pacientului??? Pacienţii să contribuie la medicamente, în aşa fel încât să simtă că ”un serviciu medical nu este 100% gratuit", a declarat acesta ieri, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmaeconomie şi Management Sanitar de la Tg. Mureş, unde a susţinut tema "Strategia de finanţare a cheltuielilor de medicamente în România". Aşadar, propunerea lui Ciurchea face parte din Strategia de finanţare a cheltuielilor de medicamente. Cu alte cuvinte, noi plătim asigurările de sănătate, noi plătim oricum o parte bună din medicamente, acum ni se „propune” să le plătim pe toate? Oficialul îşi susţine propunerea argumentând că "trebuie să împărţim riscul financiar, în aşa fel încât fiecare să simtă că un serviciu medical nu este 100% gratuit. Nici nu cred că ne putem permite tot timpul să dăm totul gratis. (...) Nu ştiu, o sumă cât de mică, legată de fiecare reţetă, ar mai disciplina un pic piaţa sau dorinţa. E adevărat că sunt oameni care nu-şi permit nici acea sumă mică. Va trebui să vedem, până la urmă, să fie cât mai aproape de realitate", a spus Ciurchea.

SOLUŢII? El a răspuns şi unor întrebări ale specialiştilor prezenţi în sală, care au susţinut că, spre exemplu, introducerea unor niveluri de compensare diferite pentru medicamente ar putea reprezenta o soluţie. "Am discutat de ceva vreme de o altă compensare - de 20, de 30 (% - n.r), în aşa fel încât să nu luăm toată posibilitatea omului, să-i lăsăm ceva: „Uite, nu-ţi mai dau medicamentul acesta total gratuit, trebuie să şi contribui puţin, dar ai posibilitatea să îl iei”. Acuma, sigur că putem introduce un alt nivel de compensare, dar depinde foarte mult şi de prescriptor, depinde foarte mult de cum gestionează medicul acest nivel de compensare. Dacă zice: „lasă-l pe acesta, că e doar 20%, hai că îţi găsesc ceva din grupa 50-90 (compensat 50-90% - n.r.) sau alta”, atunci economia nu e foarte mare", a spus Ciurchea.

Modul în care acest individ vorbeşte despre sănătatea oamenilor, propunând un nou bir pe medicamente, unul pe care românii nu-l pot refuza, căci necesitatea unei medicaţii concret prescrise este vitală pentru mulţi dintre ei, este pur şi simplu criminal. Cum îşi permite directorul CNAS să vorbească în felul acesta despre plăţi în plus în Sănătate, aruncând cu procente şi dându-şi cu părerea despre cât şi cum pot românii să plătească? Poate vom afla răspunsul la această întrebare în prezentul apropiat. Sau poate vom primi un comunicat de la CNAS prin care vom fi anunţaţi cât şi la ce medicamente avem de plătit în plus. Sau poate directorul CNAS a cumărat de curând acţiuni la o firmă de lumânări şi aşteaptă, cu nerăbdare să vândă cât mai multe... Oricare ar fi răspunsul, vă vom ţine la curent!

Taguri articol


12