Şeful de la Integritate a demisionat după reţinere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie

Şeful de la Integritate a demisionat după reţinere

Justiție 18 Martie 2015 / 00:00 814 accesări

Jaful de la ANRP, care a ieşit la iveală abia acum, are mai mulţi protagonişti. Doar o parte dintre ei sunt citaţi zilele astea la DNA, ieşind din văgăunele protectoare ale birocraţiei şi devenind figuri publice. Grupul infracţional de la conducerea ANRP a lăsat mii de români fără banii sau casele şi terenurile care li se cuveneau. Mai mult, au acordat discreţionar despăgubirile pe motive stupide, cotând drept „cazuri excepţionale” colicii renali, paranoia sau depresia. Oamenii care susţineau - nu i-a verificat nimeni - că suferă de aceste afecţiuni, îmbogăţiţii parveniţi care cumpărau creanţe sau omorau în acte semeni de-ai lor pentru a le lua drepturile erau serviţi fără întârziere de clica de la ANRP. Întârzierile se înregistrau în cazul celorlalţi, oamenilor normali, care nu aveau pile, relaţii, bani de dat ca şpagă sau boli excepţionale. Iar aceştia sunt mulţi. Practic, românii i-au furat pe români, iar paguba este de sute de milioane de euro, evaluările fiind făcute după anunţurile din presa vremii, cu adăugirile aferente, armonizate cu intensitatea numelui aflat în discuţie. Horia Georgescu ar fi ajuns în situaţia de a fi urmărit penal în urma denunţurilor din dosarul privind retrocedările ANRP, semnate de Dorin Cocoș și fiul acestuia, Alin Cocoș. Conform referatului procurorilor, mărturii în acest dosar au depus și beneficiarii retrocedărilor supraevaluate.

Georgescu a fost adus, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru judecarea cererii de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, în cazul unor despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro. Alături de Georgescu, au mai fost aduse alte şapte persoane, toate reţinute de procurorii DNA în acelaşi dosar: Mihnea-Remus Iuoraş şi Ingrid Popa-Mocanu, fost vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP; Constantin-Cătălin Canangiu, un alt fost membru al aceleiaşi comisii; patru experţi evaluatori, toţi propuşi spre arestare - Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă; preşedintele CCSD, Ingrid Zaarour. Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi față de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu. Toţi cei 11 foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Perioada în care toate aceste lucruri au luat amploare la ANRP, organism al statului, este 2008-2011, adică intervalul în care în CCSD a ANRP se aflau Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, aflată de câteva luni după gratii, şi Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) începând de ieri.

Istoria recentă cu iz penal a lui Horia Georgescu, poreclit şi „mica integritate”, începe de luni, de când şeful ANI a fost reţinut, alături de alţi foşti membri ai Comisiei din ANRP, pentru că ar fi aprobat despăgubiri pentru trei imobile pe baza unor rapoarte de evaluare supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. Potrivit ordonanţei de reţinere, în ianuarie, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare. În perioada respectivă, CCSD, din care făcea parte și Horia Georgescu, a aprobat rapoartele supraevaluate. Procurorii precizează că valoarea totală a evaluărilor s-a ridicat la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ). "Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări, au declarat surse judiciare. Curtea de Conturi a descoperit, după controlul făcut la ANRP că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. În urma unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus, la ANRP, reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011. Aşadar, Curtea de Conturi l-a obligat atunci pe preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei, susţin sursele citate. În baza acestei decizii şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că, în 94 de dosare, valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare. Sursele citate au precizat că ANRP a sesizat DNA după ce fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi foşti membri ai CCSD au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.



12