Şeful diplomaţiei italiene cere oprirea raidurilor NATO în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şeful diplomaţiei italiene cere oprirea raidurilor NATO în Libia

Externe 23 Iunie 2011 / 00:00 522 accesări

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a cerut NATO să suspende ostilităţile din Libia, pentru a se permite accesul ajutoarelor umanitare. El a avertizat că este în joc credibilitatea NATO, din cauza victimelor civile apărute în unele dintre raidurile Alianţei. Preşedintele Ligii Arabe, Amr Moussa, a lansat un apel similar, marţi, exprimându-şi rezerve pe tema operaţiunilor NATO. Duminică, o rachetă NATO a lovit, din greşeală, o zonă rezidenţială. Premierul italian Silvio Berlusconi spusese marţi că acţiunile NATO din Libia au salvat mii de vieţi. Berlusconi a evocat şi participarea militarilor italieni la operaţiunile din Libia. Potrivit premierului, Guvernul nu va lua o decizie în acest dosar decât după reuniunea Consiliului de Apărare, care se va concentra pe reducerea treptată a participării militare şi financiare a Italiei la operaţiunile internaţionale. Premierul nu a precizat însă data acestei reuniuni, ce va fi prezidată de şeful statului, Giorgio Napolitano. Berlusconi a amintit că, de la începutul crizei libiene, Roma şi aliaţii săi au încercat să găsească o soluţie diplomatică. De la mijlocul lunii februarie, regimul Gaddafi se confruntă cu o revoltă fără precedent iar ţara este împărţită, practic, în două, estul controlat de insurgenţi şi vestul controlat de Gaddafi. NATO conduce o operaţiune internaţională ce vizează impunerea unei zone de restricţie aeriană şi apărarea populaţiei civile. NATO va continua operaţiunile în Libia, pentru a evita ca un număr mai mare de civili să-şi piardă viaţa în această ţară, a declarat, ieri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, după ce Roma a cerut suspendarea imediată a operaţiunilor militare.

În SUA, o nouă rezoluţie care autorizează operaţiunile militare americane limitate în Libia a fost depusă, marţi, în Senat, în condiţiile în care mai mulţi aleşi au avertizat că vor interzice alocarea de fonduri pentru un război lansat fără aprobarea Congresului. Textul, depus de senatorul democrat John Kerry şi de colegul său republican John McCain, autorizează folosirea limitată a forţei şi interzice trimiterea de trupe terestre în Libia. Tonul a urcat marţi în Congres, unde numeroşi aleşi, inclusiv democraţi, sunt furioşi că preşedintele nu a cerut avizul Legislativului înainte de a ordona, în martie, bombardamente împotriva regimului Gaddafi. Camera Reprezentanţilor va examina, săptămâna aceasta, mai multe măsuri pentru a interzice utilizarea de fonduri pentru războiul din Libia. Congresmenii reproşează preşedintelui că a încălcat o lege din 1973, care limitează prerogativele prezidenţiale în cazul unei intervenţii în străinătate. Administraţia a explicat, într-o argumentaţie de 32 de pagini prezentată săptămâna trecută, că misiunea americană nu are decât un rol de susţinere a NATO şi că nu este vorba de ostilităţi, aşa cum sunt acestea definite prin legea din 1973.

Rebelii libieni au anunţat marţi că au avansat către Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi, într-o tentativă de a consolida linia frontului. Abdul-Fattah Yunis, care conduce luptătorii de opoziţie, a precizat că rebelii vor să elibereze Sirt de brigăzile de securitate, după care se vor îndrepta spre Tripoli. Yunis a subliniat importanţa securizării drumului către estul ţării. În cursul deplasării spre vest, un rebel a fost ucis şi trei au fost răniţi, marţi, în oraşul Zintan, în urma unui atac lansat de forţele lui Gaddafi. De asemenea, acestea au deschis focul asupra locuinţelor din oraşul Nalut, folosind rachete Grad. Human Rights Watch a afirmat marţi că forţele guvernamentale au amplasat peste 150 de mine antipersonal în munţii Nafusa însă rebelii le-ar fi descoperit şi dezamorsat. Între timp, forţele libiene de securitate susţin că au interceptat o discuţie telefonică în care oficiali NATO spuneau că intenţionează să atace casele tuturor copiilor lui Gaddafi.

Taguri articol


12