Radoslaw Sikorski şi-a exprimat, duminică, îngrijorarea în legătură cu ideea că SUA ar putea renunţa la proiectul lor privind scutul antirachetă din Polonia şi Cehia. „Sper că nu vom regreta că am avut încredere în SUA. Polonia şi-a asumat un risc politic angajîndu-se cu precedenta administraţie americană”, a declarat ministrul polonez al Afacerilor Externe într-o dezbatere la Bruxelles pe tema viitorului NATO.
În pofida protestelor Rusiei, Polonia a acceptat instalarea, pe teritoriul său, a circa zece interceptoare, cuplate cu un radar în Cehia, la cererea administraţiei George W. Bush. Dispozitivul ar trebui să fie finalizat în 2014, dar între timp, noua administraţie Obama nu mai este la fel de entuziastă faţă de acest proiect. La învestirea sa, în luna ianuarie, noua echipă a preşedintelui Barack Obama a anunţat că va reexamina acest proiect, pentru a-i verifica eficienţa şi costurile. Totuşi, democrata americană Ellen Tauscher, propusă recent adjunct în Departamentul de Stat pentru armament şi neproliferare, consideră că scutul antirachetă de care este nevoie este unul la care NATO lucrează în prezent în cooperare cu Rusia, care să protejeze statele din sudul Europei. „Sistemul de care avem nevoie este acela care ar proteja trupele americane aflate în acţiune şi statele din sudul Europei de ameninţarea rachetelor iraniene cu rază scurtă sau medie de acţiune şi la care lucrează NATO, în cooperare cu Rusia”, a afirmat aceasta în cadrul aceleeaşi dezbateri despre viitorul Alianţei, la Bruxelles.
În forma sa actuală, proiectul de scut antirachetă nu protejează România şi Bulgaria, iar la summit-ul NATO de la Bucureşti s-a decis studierea posibilităţii de a interconecta acest scut cu apărarea antirachetă a NATO. Ellen Tauscher, care este şi preşedintele subcomisiei Forţelor Strategice din cadrul Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor, a declarat că a susţinut constat în ultimii doi ani proiectul în această formă. Oficialul american a precizat că mai este nevoie de trei sau patru teste suplimentare pentru a verifica eficienţa sistemului de apărare antirachetă.
Rusia nu a încetat să critice vehement acest proiect, pe care îl consideră o ameninţare strategică directă la adresa forţei sale de disuasiune. „Mi-e teamă cu adevărat că generalii ruşi şi chiar preşedintele au ameninţat cu îndreptarea rachetelor cu rază medie de acţiune asupra noastră”, a amintit ministrul polonez al Afacerilor Externe, făcînd referire la rachetele Iskander sol-sol, cu o rază de acţiune de 400 de kilometri, pe care Rusia intenţionează să le desfăşoare în Kalinigrad, teritoriu aflat la graniţa cu Polonia, dacă SUA vor instala scutul antirachetă.