Şeful diplomaţiei ruse face o paralelă între crearea statului palestinian şi Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şeful diplomaţiei ruse face o paralelă între crearea statului palestinian şi Kosovo

Externe 16 August 2007 / 00:00 596 accesări

“Partenerii occidentali dau dovadă de inconsecvenţă şi se contrazic atunci cînd vorbesc despre acordarea independenţei pentru Kosovo şi despre chestiunea creării unui stat palestinian”, consideră ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. În opinia sa, rezolvarea problemei kosovare prin acordarea independenţei, asupra căreia insistă occidentalii, va crea un precedent şi va constitui o încălcare a dreptului internaţional referitor la crearea de noi state. “Ei încearcă să rezolve problema Kosovo pe seama comunităţii internaţionale, chiar dacă sîntem pe punctul de a crea un precedent ce ne-ar putea duce dincolo de normele dreptului internaţional”, afirmă Lavrov, citat în numărul din august al revistei de politică internaţională “Rusia”.

Serghei Lavrov subliniază că argumentele occidentale în legătură cu necesitatea acordării independenţei Kosovo se bazează pe afirmarea iminenţei unei noi surse de conflict în Balcani, dacă statutul Kosovo rămîne neschimbat. Pe de altă parte, adaugă Lavrov, puţin mai departe pe glob, chestiunea creării unui stat palestinian nu a fost încă reglementată în 60 de ani, fără a mai pune la socoteală violenţele care continuă. “În cazul Kosovo, partenerii noştri sînt dispuşi să cedeze şantajului violenţei şi anarhiei, în timp ce atunci cînd este vorba despre Autoritatea Palestiniană, unde chestiunea rămîne în suspensie de mai mulţi ani, se constată o anumită indiferenţă, crearea unui stat palestinian este mereu amînată”, declară Lavrov.

La rîndul său, episcopul sîrb Artemie, considerat una dintre cele mai moderate voci din Biserica Sîrbă, a declarat că independenţa impusă este de preferat unei divizări a provinciei Kosovo. “Orice este impus este temporar. Dar atunci cînd există un acord asupra unui lucru, acela este definitiv. Independenţa impusă ar fi considerată o formă de ocupaţie şi orice ocupaţie a unui teritoriu durează o vreme şi se încheie”, a declarat prelatul cotidianului “Dnevnik”. Acesta a spus că Serbia nu poate renunţa la Kosovo sub nicio formă şi cu niciun preţ. “Trebuie să suportăm această idee pentru o mie, pentru două mii de ani, dacă este nevoie. Ne oferă în schimb aderarea la UE. Dar la ce ne foloseşte dacă UE este cea care ne distruge identitatea naţională?”, a declarat episcopul Artemie, care a mai adăugat că nu crede că noile negocieri vor aduce vreun progres. “Albanezii au primit semnale clare că independenţa le este garantată. Aşa că nu vor accepta nimic mai puţin decît independenţa şi, în aceste condiţii, negocierile sînt sortite din faşă eşecului”, a explicat prelatul sîrb.

Taguri articol


12