umărul persoanelor reţinute în dosarul „Mafia Cărnii”, care a dat un „tun” de 15 milioane de euro, a crescut, ieri, la 14, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au emis ordonanţe pentru 24 de ore pe numele altor patru suspecţi. Oamenii legii spun că doi dintre aceştia sunt inspectori în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Cluj, iar ceilalţi sunt patronii unor carmangerii, membri ai grupurilor infracţionale specializate în afacerile ilegale cu carne stricată. Conform DIICOT, cei doi inspectori DSV Cluj i-au ajutat pe evazionişti să-şi vândă marfa alterată. „Există suspiciuni că inculpatul L.O.M., în calitate de inspector în cadrul DSV Cluj, cunoscând că urmează a se efectua un control la o societate comercială, i-a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B. (n.r. - patronul unei carmangerii), asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. Prin fapta sa, inspectorul DSV Cluj a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată ce provenea din achiziţii intracomunitare, obiectul infracţiunii de evaziune fiscală”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. Al doilea inspector DSV Cluj este acuzat că şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în timpul unui control efectuat, în perioada 12-13 martie, la depozitul unei societăţi comerciale.
OCHI ÎNCHIŞI Anchetatorii spun că acesta a descoperit produse alterate, dar a „închis ochii” şi a permis comercializarea mărfii stricate în mai multe magazine. Ceilalţi doi suspecţi reţinuţi sunt C.R.B. şi o femeie, ambii - administratori ai unor carmangerii. Conform DIICOT, în ianuarie, C.R.B. a pus în vânzare carne şi produse de carne stricate, dar a fost prins de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Bistriţa-Năsăud. Pentru a scăpa de amendă, el a mituit cu produse de carmangerie un inspector de la OPC Cluj, care i-a promis că va interveni pe lângă colegul său de la Bistriţa-Năsăud pentru ca acesta să-i dea patronului carmangeriei un simplu avertisment. Cea de-a patra persoană reţinută este acuzată că a ascuns marfa alterată pentru a nu fi descoperită de inspectorii DSV Cluj şi i-a ajutat pe membrii grupurilor infracţionale să comercializeze bunurile provenite din achiziţiile intracomunitare.
ŞEFUL DSV CLUJ, AUDIAT ORE ÎN ŞIR Se pare că tentaculele „Mafiei Cărnii“ au ajuns şi la şefii instituţiilor publice cu atribuţii de control în domeniul sanitar-veterinar. Miercuri, procurorii DIICOT l-au ridicat pe şeful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, şi l-au dus la audieri, la Bucureşti. Iniţial, surse judiciare au susţinut că Pivariu se numără printre suspecţii anchetaţi în dosar. La ieşirea din sediul DIICOT, însă, Pivariu a declarat că este doar martor în cazul „Mafiei Cărnii“ şi că nu poate da detalii cu privire la ancheta aflată în desfăşurare. Amintim că procurorii au început urmărirea penală împotriva a 41 de persoane acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Dintre toţi, doar zece au ajuns în spatele gratiilor. Andrei Sileanu, Sorin Seleşiu, Nicolae Marius Onica şi Cezar Lincă au fost arestaţi de Curtea de Apel Bucureşti, iar Alexei Boţan, Mansour Mah’d, Gheorghe Nică, Nicolae Sandu, Vasile Cucu şi Dorian Botea au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, unul dintre capii reţelei evazioniste, Andrei Sileanu, şi-a recunoscut integral faptele şi a descris amănunţit „modul în care, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a derulat activităţile infracţionale”. În schimb, Sorin Seleşiu, Nicolae-Marius Onica şi Cezar Lincă au negat implicarea lor în reţeaua infracţională, cu toate că le-au fost prezentate mai multe convorbiri telefonice interceptate de anchetatori din care rezultă clar participarea lor la afacerile ilegale cu carne stricată. Precizăm că ofensiva împotriva „Mafiei Cărnii“ din România a pornit pe 12 martie, când oamenii legii au descins la peste 100 de adrese din Capitală şi din alte 18 judeţe, două percheziţii având loc şi la Constanţa. Anchetatorii au destructurat două grupări infracţionale alcătuite din aproximativ 80 de persoane.