Şeful misiunii UE în Kosovo a fost audiat, joi, în Parlamentul European, unde a dat explicaţii, printre altele, despre cazul jandarmilor români prinşi făcând trafic cu ţigări şi alcool. Într-o încercare de a-şi consolida credibilitatea, EULEX a lansat anchete de corupţie vizând înalţi oficiali locali, iar cei 16 jandarmi români acuzaţi de încălcarea legislaţiei vamale au fost retraşi din misiunea din Kosovo. Jandarmii au fost trimişi în România şi a fost lansată o anchetă, vizând inclusiv comandanţii unităţii române. ”Am reacţionat imediat, foarte ferm şi am spus că nu putem accepta acest lucru din partea unui stat membru UE. Este o chestiune care ţine de credibilitatea EULEX şi a UE în ansamblu”, a explicat Yves de Kermabon. Însă, ţine de statele membre să se ocupe de astfel de cazuri în cadrul sistemelor lor judiciare, a subliniat el. ”PE va analiza acest dosar şi va exercita presiuni asupra Bucureştiului pentru o anchetă judiciară, pentru a demonstra că UE nu practică standarde duble”, a declarat europarlamentara austriacă, Ulrike Lunacek (Verzi), raportor pentru Kosovo. ”Unii oameni ar putea lega faptul că UE cere să fie aplicată legea de lupta împotriva corupţiei în Kosovo, dar statele membre nu fac acest lucru dacă se întâmplă ceva. Este important ca România să demonstreze în cazul acestor persoane că va exista un proces corect”, a adăugat ea. Potrivit lui Lunacek, ”Bucureştiul ar trebui să fie cu atât mai interesat să demonstreze că se ocupă de astfel de dosare, cu cât nu a sancţionat o altă unitate de jandarmi a sa, responsabilă pentru moartea a două persoane în 2007, în timpul unor ciocniri cu protestatari la Priştina. Jandarmii respectivi făceau parte din misiunea ONU. EULEX este necesară, dar este important şi să se ridice la nivelul aşteptărilor pe care le au oamenii. Iar statele membre trebuie să respecte aceleaşi standarde atunci când este vorba de cetăţenii lor, dacă sunt vinovaţi de corupţie sau de alte crime”, a conchis Ulrike Lunacek.
Potrivit oficialilor Jandarmeriei Române, cei 16 militari şi alţi nouă sunt dintre cei decoraţi în martie cu medalia EULEX pentru misiunile din Kosovo şi veneau în România pentru a-şi petrece concediul, iar marţi dimineaţă, la graniţa dintre Kosovo şi Macedonia, au fost opriţi pentru verificări, de autorităţile vamale. Asupra fiecăruia dintre cei 16 au fost găsite unu-două cartuşe de ţigări şi un litru sau doi de băuturi alcoolice în plus faţă de cât prevede legislaţia macedoneană, motiv pentru care nu li s-a permis traversarea Macedoniei. Atît ţigările, cât şi sticlele de băuturi alcoolice, spun oficialii Jandarmeriei, provin din magazinele scutite de taxe din bazele americane existente în Kosovo, fiecare militar având posibilitatea să cumpere două cartuşe de ţigări şi un litru de băuturi alcoolice pe lună. Jandarmii români au strâns, în timpul misiunii, ţigări şi băuturi alcoolice sau şi-au rugat colegii care nu fumează să le dea cota, cu gândul să facă mici cadouri rudelor sau prietenilor din România, explică oficialii Jandarmeriei Române, care au precizat că vor fi făcute verificări pentru a se stabili cu exactitate toate circumstanţele care au generat situaţia. Generalul Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei, a declarat că la sfârşitul verificărilor, dacă situaţia o impune, vor fi luate măsuri.
În timpul audierii din PE, Yves de Kermabon a subliniat şi importanţa percheziţiilor făcute de procurorii EULEX în 26 aprilie, la Ministerul Transporturilor din Priştina, ministrul fiind suspectat de spălare de bani, abuz de putere şi corupţie. Misiunea de poliţie şi justiţie, ce dispune de 2.800 de oameni, a fost criticată în trecut pentru că nu a dat dovadă de suficientă fermitate faţă de oficialii corupţi şi de crima organizată - una dintre principalele sale funcţii. Yves de Kermabon a precizat, însă, că nu vor avea loc condamnări prea curând, deoarece procesele judiciare durează, în special în Kosovo, unde judecătorii trebuie să lucreze cu trei sisteme legale (iugoslav, sârb şi kosovar), în funcţie de când au fost comise infracţiunile.