Şeful ISC, destituit de Ponta pentru că s-a retras din dosarul lui Năstase

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O săptămână de mandat

Şeful ISC, destituit de Ponta pentru că s-a retras din dosarul lui Năstase

Politică 25 Mai 2012 / 00:00 593 accesări

DECIZIE PE NEPUSĂ MASĂ După doar o săptămână de când a fost numit şef peste Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Constantin Adrian Balaban - Grăjdan a reuşit să calce pe bec şi în două zile a şi fost destituit de premierul Victor Ponta. Într-un comunicat de presă, Executivul motivează decizia demiterii prin faptul că şeful ISC a luat hotărâri fără să-l consulte pe prim-ministru, deşi instituţia pe care o conduce se află direct în subordinea lui Ponta. De altfel, în scurt timp, premierul va numi o nouă conducere în fruntea ISC.

MOTIVAŢIA ISC Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la ISC, de unde au ridicat mai multe documente. Procurorii au demarat această acţiune după ce reprezentanţii ISC au trimis instanţei supreme un punct de vedere prin care arătau că nu se constituie parte civilă în dosarul \"Trofeul calităţii\" care îl vizează pe Adrian Năstase. ISC depusese, marţi, la dosarul \"Trofeul calităţii\", un document semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituţia nu se împlică în proces. ISC a indicat raportul de expertiză contabilă, care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit \"Trofeul Calităţii în Construcţii\", în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat niciun prejudiciu. Totodată, ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004. În documentul depus la instanţă se mai arată că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului \"Trofeul Calităţii în Construcţii\" şi că toate contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice fără personalitate juridică aflate în subordinea inspectoratului, neavând delegare de competenţe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenţii sunt nule din punct de vedere juridic. ISC a motivat că structura bugetară a instituţiei nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activităţi, de aceea nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

BODU SE BAGĂ ÎN SEAMĂ Decizia ISC nu este văzută cu ochi buni de eurodeputatul PDL Sebastian Bodu. El cere Curţii de Conturi, printr-o scrisoare deschisă, să se autosesizeze în cazul renunţării ISC la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei în Dosarul \"Trofeul Calităţii\". \"În motivarea solicitării sale, reprezentantul legal al ISC ignoră o hotărâre judecătorească prin care se stabileşte prejudiciul respectiv. Acesta consideră că relevantă nu este hotărârea judecătorească, ci raportul de expertiză contabilă, care stabileşte prejudiciul ca inexistent. Acest lucru nu poate fi reţinut de Curtea de Conturi deoarece expertiza contabilă este doar un mijloc de probă care a fost administrat de către instanţa de fond, alături de alte probe în dosar”, se arată în scrisoarea pedelistului.

O NOUĂ DECIZIE ÎN DOSAR, ÎN CINCI ZILE În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în Dosarul \"Trofeul calităţii\", în care este acuzat de strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD. În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al ISC, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an. Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme. O nouă decizie va fi luată în 30 mai.



12