Şeful PoliţieI Neptun, martor în apărare în dosarul lui Beinur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Beinur şi Erchin Nuredin sunt oameni serioşi, cu afaceri cinstite”

Şeful PoliţieI Neptun, martor în apărare în dosarul lui Beinur

Eveniment 02 Decembrie 2011 / 00:00 3774 accesări

Procesul în care fostul adjunct al Poliţiei Neptun, cms. şef Cristinel Niţoi, este judecat pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului, alături de Beinur Nuredin, Erchin Nuredin, Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Constantin Ovidiu Pop şi Valentin Popa, acuzaţi de şantaj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice, evaziune fiscală şi delapidare, a avut un nou termen de judecată la Curtea de Apel Bucureşti. Printre martorii audiaţi de instanţă s-a numărat şi cms. şef Niculaie Negrilă, şeful Biroului de Poliţie Neptun, propus în apărare de avocaţii acuzaţilor. Întrebat de judecător cum sunt percepuţi în Dobrogea fraţii Beinur şi Erchin Nuredin, cms. şef Negrilă a declarat că cei doi sunt oameni serioşi, cunoscuţi cu afaceri cinstite în zonă. „Nu ştiu să fi existat alte plângeri pe numele lor în afară de cele înaintate de partea vătămată din acest dosar, Marian Mocea”, a declarat Negrilă. În acest fel, poliţistul contrazice acuzaţiile procurorilor care spun că mai mulţi oameni de afaceri din staţiunile din sudul litoralului au reclamat la Poliţie că, începând din 1999, Beinur Nuredin şi fratele său, Erchin Nuredin, împreună cu alte persoane din anturajul lor, le-ar fi cerut taxe de protecţie sub ameninţarea că, dacă nu plătesc birul de şmecher, nu-şi vor putea desfăşura activitatea în linişte.

APĂRAT DE ŞEFUL SĂU În acelaşi timp, Negrilă i-a luat apărarea fostului său adjunct, cms. şef Cristinel Niţoi. „L-am văzut pe Niţoi efectuând cercetări şi chemându-i la secţie pe fraţii Nuredin. Personal, nu cred ca i-a favorizat în vreun fel. Poate doar a tergiversat puţin soluţionarea cauzei. La nivelul Biroului Poliţiei Neptun şi al compartimentului investigaţii criminale există un volum mare de activitate, mai ales în sezonul estival. Eu am văzut că Niţoi chema la audieri diferite persoane şi desfăşura diferite activităţi în dosarele pe care le instrumenta”, a susţinut Negrilă. Despre legătura dintre Niţoi şi clanul lui Beinur, şeful Biroului de Poliţie Neptun a spus: „nu cunosc să fie vreo relaţie de prietenie între Niţoi şi Erchin Nuredin. Ambii sunt locuitori ai oraşului Mangalia şi, din datele avute, ştiam că cei doi se întâlnesc, fără să cunosc detalii despre motivul acestor întâlniri”. Ca să scape de orice răspundere, Negrilă a susţinut că nu ştie ca Niţoi să fi dat vreo dispoziţie lucrătorilor din subordine să claseze lucrări cu caracter penal. „Posibil să se fi întâmplat acest lucru când mă aflam în concediu, iar Niţoi rămânea în locul meu la comanda Poliţiei Neptun”, a adăugat Negrilă.

ADUS DE JANDARMI În urmă cu o săptămână, cms. şef Negrilă a fost dus de jandarmi la Judecătoria Mangalia, unde fusese citat ca martor propus tot în apărare de un văr al lui Beinur Nuredin într-un dosar civil. Este vorba despre cauza cu nr. 4090/254/2010, care are ca obiect „pretenţii” şi în care Ermin Nuredin are calitatea de reclamant, iar Marius Florentin Mocea, fiul lui Marian Mocea, de pârât.

Contactat telefonic, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cms. şef. Valentin Burlacu, a declarat că urmează să verifice conţinutul declaraţiilor date în faţa instanţei de cms. şef Negrilă.

ACUZAŢII Amintim că, alături de fraţii Nuredin şi de cms. şef Niţoi sunt judecaţi de Curtea de Apel Bucureşti complicii lor, Nelu Mihai Balaban, Mannix Pădure, Constantin Ovidiu Pop şi Valentin Popa, acuzaţi de şantaj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii şi ordinii publice, evaziune fiscală şi delapidare. Potrivit anchetatorilor, „impozitul” impus de clanul Beinur se ridica, în unele cazuri, şi la câteva mii de euro pe lună. Oamenii legii spun că Beinur Nuredin beneficia de protecţia cms. şef Cristinel Niţoi, care ar fi purtat 57 de convorbiri telefonice cu liderul grupării din Mangalia. Conform anchetatorilor, discuţiile celor doi vizau dosarele aflate în lucru la Poliţia Neptun şi instrumentate de cms. şef Niţoi, în care Erchin Nuredin era acuzat. Potrivit anchetatorilor, dacă victimele clanului înaintau plângeri penale împotriva celor care le terorizau, Niţoi ar fi avut grijă să pună cruce cercetărilor şi „să muşamalizeze aflarea adevărului”, după cum precizează procurorii, „prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată”. Procurorii spun că unul dintre agenţii economici terorizaţi, Marian Mocea, le-a cesionat fraţilor Nuredin, cu titlu gratuit, folosinţa unui teren. „Cadoul”, spun procurorii, nu era nimic altceva decât o formulă prin care agentul economic le plătea acestora taxa de protecţie, apreciată la valoarea totală de 15.000 de euro pe an. În momentul în care păgubitul a încercat să-şi facă dreptate în instanţă sau prin intermediul poliţiei, spun anchetatorii, acoliţii lui Beinur ar fi recurs la măsuri extreme pentru a-l determina să renunţe. Procurorii spun că aceştia ar fi pătruns cu forţa pe terenul victimei şi ar fi efectuat lucrări de excavare sau ar fi dărâmat schelele folosite pentru renovarea unor imobile.



12