Şeful statului, lăsat fără moşie?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şeful statului, lăsat fără moşie?

Politică 19 Aprilie 2014 / 00:00 1177 accesări

MOŞIER Împroprietărirea abuzivă a familiei Băsescu, cu Traian însuşi lăudându-se că a cumpărat, prin intermediul fiicei sale Ioana, 290 de hectare de teren pe raza localităţii Nana, din judeţul Călăraşi, a devenit, este clar, un subiect naţional. Apropitar peste noapte, şeful statului a început să se laude în stânga şi în dreapta cu moşia sa. Şi, cum era şi firesc, Băsescu s-a căpătat cu ditamai scandalul, pentru că presa a descoperit că procesul achiziţionării terenului nu a fost unul tocmai curat. În primă fază, preşedintele a fost acuzat că s-a folosit de un consilier prezidenţial, plătit de stat, Adrian Rădulescu, pentru a încheia această tranzacţie privată, punându-l să depună actele la Primăria din comuna Nana, de unde provenea terenul. Acelaşi Băsescu s-a apucat să-l sune şi pe ministrul Finanţelor de la acea vreme, Daniel Chiţoiu, cerându-i să nu-l schimbe pe şeful de la CEC Bank, Radu Gheţea, care o ajutase pe fiica lui să obţină un credit de un milion de euro. Colac peste pupăză, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a extins aria suspiciunilor, spunând că tranzacţiile cu terenuri nu ar fi tocmai în regulă. Pentru a scoate la lumină adevărul, achiziţionarea terenurilor agricole a fost analizată de Comisia parlamentară “Călăraşi”, fiind cercetate toate documentele şi audiate numeroase persoane.

ADIO TERENURI? După luni bune de verificări, senatorul Gabriela Firea a anunţat că membrii Comisiei au constatat că tranzacţia prin care familia prezidenţială a cumpărat pământul de la Nana este nulă, întrucât firma care a vândut ţarina (Berfige SRL) era declarată inactivă la Fisc, din 2012. Firea a invocat prevederile Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive. Şi preşedintele Comisiei „Călăraşi“, Mihai Fifor, a declarat că analiza documentelor transmise de Corpul de Control al premierului, care a efectuat la rândul lui o anchetă, a relevat existenţa unor „suspiciuni de fals“ în ce priveşte contractele de arendă. Băsescu ar putea rămâne fără terenurile de la Nana deoarece ANRP urmează să ceară în instanţă suspendarea tranzacţiei cu terenurile din comuna Nana, în care este implicată Ioana Băsescu. Conducerea ANRP a anunţat că documentaţia va ajunge în cel mai scurt timp la instanţă. De fapt, toate hârtiile se bazează pe rezultatul anchetei Corpului de Control al Guvernului, care a întocmit un raport cu privire la retrocedările de terenuri făcute în comuna Nana, înainte ca Ioana Băsescu să cumpere pământ în localitate. Potrivit raportului, în cazul Nana, 80% din terenurile cumpărate de familia Băsescu au la bază retrocedări ilegale. Conducerea ANRP a spus va contesta în instanţă 11 titluri de proprietate, pentru circa 70 de hectare de teren asupra cărora există suspiciuni că s-au transferat ilegal.

Pe de altă parte, Comisia “Călăraşi” îşi va suspendă activitatea ca urmare a începerii urmăririi penale în cazul Nana, după ce Corpul de Control al Premierului a sesizat faptul că multe dintre terenuri au fost restituite, prin încălcarea legii, unor falşi proprietari. Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, a afirmat că, dacă ar continua să funcţioneze după ce Parchetul a deschis ancheta oficială, Comisia ar încălca regulamentul Camerei Deputaţilor, care prevede că „o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă”. „Raportul comisiei este 95% definitivat”, a declarat Fifor.



12