Şeful STS nu răspunde pentru eşecul din Apuseni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Băsescu îl apără politic pe Opriş STS-ul, doar un Romtelecom mai prost?

Şeful STS nu răspunde pentru eşecul din Apuseni

Politică 03 Februarie 2014 / 00:00 753 accesări

La 13 zile de la accidentul aviatic din Apuseni, a avut loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe această temă, forţată de premierul Victor Ponta şi nu convocată de Traian Băsescu, cum ar fi trebuit. Aşteptată timp de două săptămâni, şedinţa a durat puţin peste o oră şi a adus după ea şi o primă reacţie a şefului statului. Având în vedere tonele de cerneală care au curs peste subiectul accidentului şi faptul că toate persoanele cu funcţii de răspundere implicate în coordonarea acţiunilor de salvare, mai puţin una, au fost demise sau şi-au dat demisia, toată lumea se aştepta ca finalitatea şedinţei să se rezume la destituirea şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul Marcel Opriş, a cărui instituţie a fost acuzată că poartă vina directă a faptului că avionul nu a fost găsit mai devreme de autorităţi, ceea ce ar fi putut permite salvarea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion. Vă vine să credeţi sau nu, Băsescu a declarat, după şedinţă, că nu va da curs niciunei propuneri legate de măsuri privind STS (în subordinea căruia se află serviciul 112, la care au fost primite apelurile de urgenţă). În traducere, nici nu îl va demite pe Opriş, nici nu va permite strămutarea STS la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Motivul oficial pentru care Băsescu nu a luat nicio măsură? Nu vi-l putem spune, deşi am ascultat cu mare atenţie elucubraţiile rostite pe un ton aproape didactic, timp de o jumătate de oră, de către şeful statului. Chiar credeţi că STS nu poate localiza un telefon mobil, aşa cum a spus Băsescu, ci doar telefoanele fixe (adică STS este doar un soi de Romtelecom, dar mai prost)? Credeţi că un ministru, un director de instituţie şi un secretar de Stat şi-au dat demisia, iar şeful unui serviciu special (care a fost suspect de aproape de Traian Băsescu şi la prezidenţialele din 2009, şi la cele două referendumuri de demitere a sa) poate sta în continuare în funcţie? Consideraţi că un profesionist nu poate fi demis pentru erorile petrecute în mandatul lui doar pentru că funcţia lui nu este politică (la nivel teoretic)? Atunci argumentele lui Băsescu stau în picioare. Dacă nu credeţi toate astea, atunci ieri am asistat la o declaraţie prin care Băsescu şi-a anunţat sprijinul necondiţionat pentru serviciile secrete care îl servesc, indiferent de câte vieţi pierdute trebuie să ignore pentru asta.

Imediat după afirmaţiile lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că a constatat laşitatea manifestată de Traian Băsescu atunci când a fost vorba despre demiterea lui Opriş. „Este simplu. ROMATSA, ISU şi STS aveau răspundere în acest caz. Şefii ROMATSA şi ISU au plecat. Opriş rămâne în funcţie pentru că este apărat politic de Traian Băsescu. (...) Cum puteau salvatorii să ajungă la locul accidentului dacă STS i-a trimis în altă zonă decât cea în care s-a prăbuşit avionul? În şedinţa CSAT au fost prezentate documente care nu pot fi date publicului pentru că se încalcă secretul de serviciu, dar purtătorul de cuvânt al STS, Traian Băsescu, le-a prezentat. Poate că el poate să îl încalce”, a declarat Ponta, emiţând totodată şi ipoteza că Băsescu ar putea fi şantajat. El a anunţat, totodată, că USL va iniţia astăzi, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care STS va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, document care va fi aprobat în procedură de urgenţă.



12