Seism devastator în Nepal: peste 2.500 de morți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Blestemul pământului

Seism devastator în Nepal: peste 2.500 de morți

Eveniment 27 Aprilie 2015 / 00:00 1265 accesări

Sâmbătă, pământul s-a cutremurat cu o violență extraordinară în Nepal, într-un seism considerat cel mai puternic din ultimele opt decenii, al cărui bilanț depășește deja 2.500 de morți și 5.500 de răniți. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite. Cutremurul a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse. Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, în temperaturi la limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.

În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh. Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest, ieri, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte. Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat ieri un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte, în momentul cutremurului. MAE a anunțat că 25 cetățeni români au supraviețuit seismului și se află în deplină siguranță.

SPRIJIN INTERNAȚIONAL Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare. O replică puternică a seismului s-a înregistrat ieri, cu o magnitudine de 6,7 şi declanşând noi avalanşe în munţii Himalaya. Replica a fost resimţită şi în capitala indiană New Delhi, unde circulaţia metroului a fost oprită. India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă de 60 de persoane. Mai multe organizaţii internaţionale trimit personal în Nepal, pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce SUA, Marea Britanie şi Pakistan oferă experţi în operaţiuni de salvare.

În avalanşa de pe Everest şi-a pierdut viaţa şi Dan Fredinburg, de 33 de ani, director executiv al Google. El se afla cu trei colegi într-o expediţie pe cel mai înalt munte al planetei. Dan Fredinburg a condus mai multe echipe Google pe unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume, unde făcea poze pentru Google Maps. Ultima fotografie publicată de el pe Facebook a fost cu o zi înainte de avalanşă. Cea care a confirmat că Dan a murit a fost sora lui cea mică. Google contribuie la găsirea persoanelor dispărute în urma seismului, prin intermediul serviciului online Person Finder. Acest serviciu permite supravieţuitorilor seismului să intre în legătură cu rudele lor, îngrijorate că nu mai au veşti de la ei.

FMI este gata să trimită o echipă în Nepal, pentru evaluarea necesarului de finanţare, în timp ce guverne, companii private şi grupuri umanitare s-au mobilizat să sprijine acest stat. Nepal este una dintre cele mai sărace țări din Asia, cu un venit mediu pe cap de locuitor de circa 62,5 dolari pe lună. Funcționarea infrastructurii, de la telefonia mobilă la sistemele de purificare a apei, a fost întreruptă din cauza cutremurului. Organizații importante precum Oxfam, Save the Children și UNICEF au publicat apeluri pentru sprijinirea Nepalului, pe site-urile proprii, iar rețelele de socializare abundă în imagini cu distrugerile provocate de cutremur. UNICEF oferă provizii, inclusiv tablete de purificare a apei, truse igienice și suplimente nutritive, colaborând cu Guvernul și alți parteneri din Nepal pentru a acoperi nevoile imediate ale copiilor. Guvernul american a alocat deja fonduri inițiale de sprijin de un milion de dolari, sumă egală cu cea oferită de gigantul din sectorul tehnologiei Google. Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA și China vor trimite echipe de asistență în caz de dezastru. Sprijinul cel mai important vine însă din partea Indiei, care trebuie să dea ajutor și propriilor cetățeni din nordul țării, afectat la rândul său de cutremur, unde circa 34 de persoane și-au pierdut viața. Cutremurul a provocat pagube majore în regiuni dens populate din Nepal și a zdruncinat clădiri din India, Tibet și Bangladesh. Autoritățile nepaleze au solicitat echipe medicale și de salvare, a spus secretarul indian de Externe, S. Jaishankar. Singapore și Israel vor trimite, la rândul lor, echipe de salvare și alte ajutoare.



12