Seism devastator în Noua Zeelandă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Seism devastator în Noua Zeelandă

Externe 23 Februarie 2011 / 00:00 510 accesări

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs ieri, la zece kilometri la sud-est de Christchurch, al doilea oraş ca mărime al Noii Zeelande, la o adâncime de cinci kilometri. Potrivit Institului american de geofizică, a fost, de fapt, o replică la cutremurul din 4 septembrie, ce a avut magnitudinea 7,1 şi a provocat pagube importante, dar nu s-a soldat cu morţi. Circa 65 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar daunele au fost evaluate la trei miliarde de dolari. Seismul este cel mai grav dezastru natural care a afectat ţara din 1931, când un alt cutremur, produs la Napier, s-a soldat cu 256 de morţi. Noua Zeelandă se află la capătul de sud al Centurii de Foc a Pacificului, la intersecţia plăcilor tectonice Pacific şi Indo-Australiană. Ţara se confruntă cu peste 14.000 de cutremure pe an, dintre care numai 20 au magnitudini de peste 5.

120 de persoane au fost scoase de sub dărâmături la Christchurch, a anunţat primarul Bob Parker. Acesta a declarat pentru postul de radio Noua Zeelandă că unda de şoc l-a aruncat pe jos în cameră. Numeroşi oameni se află pe străzile pline de dărâmături. Potrivit poliţiei locale, pasagerii a două autobuze, peste care s-au prăbuşit clădiri, şi-au pierdut viaţa. S-au produs şi mai multe incendii, iar elicoptere au fost trimise pentru a le stinge. Mai multe drumuri s-au fisurat, iar în unele cazuri s-au ridicat până la un metru, şi conducte de apă s-au spart, inundând mai multe străzi. Circa 80% din oraş nu mai este alimentat cu curent electric. Suburbiile Lyttleton şi New Brighton au fost distruse aproape în totalitate. Catedrala din Christchurch, o clădire simbol din centrul oraşului, a fost distrusă parţial, iar cupola sa s-a prăbuşit în piaţa din faţă. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat într-un comunicat că este şocată de acest incident.

Seismul a dus şi la dislocarea a 30 de tone de gheaţă din cel mai mare gheţar dn ţară. Martori aflaţi la gheţarul Tasman din parcul naţional Aoraki/Mount Cook, au declarat că iceberguri mari s-au format când gheaţa desprinsă a căzut într-un lac din apropiere, formând valuri uriaşe. Christchurch este construit pe sedimente, nisip şi pietriş, iar sub acest strat se află pânza freatică. În cazul unui cutremur, nivelul apei se ridică, amestecându-se cu nisipul şi transformând terenul într-o mlaştină, ce înghite bucăţi întregi de drum şi maşini.

Ambasada României din Australia este în contact permanent cu autorităţile din Noua Zeelandă, pentru a afla dacă printre victimele cutremurului se numără şi cetăţeni români, deocamdată neexistând date oficiale în acest sens, anunţă Ministerul de Externe. Ambasada României în Australia a luat legătura şi cu consulul onorific al României în Noua Zeelandă, cu liderii de asociaţii româneşti din Auckland şi Christchurch, precum şi cu preoţii români din principalele localităţi din insula de sud a Noii Zeelande, pentru a se interesa cu privire la situaţia cetăţenilor români din zonă.

Taguri articol


12