Pământul s-a cutremurat violent, în mai multe colțuri ale lumii. Un cutremur produs în Ecuador, sâmbătă noapte, cu magnitudinea de 7,8 grade pe Scara Richter, a provocat moartea a 77 de persoane şi 588 de răniţi, a anunţat vicepreşedintele ţării, Jorge Glas. Seismul s-a produs sâmbătă, la ora locală 18.58, în apropiere de oraşul Muisne de pe coasta de vest a ţării, fiind resimţit în aproape toată ţara. Cea mai afectată este provincia Manabi din vest, pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Guayaquil, la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului. Starea de urgenţă a fost declarată în şase provincii din ţară, iar membrii Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor. Cutremurul, cel mai puternic care a lovit ţara din 1979 încoace, a fost resimţit şi în capitala Quito, unde s-au surpat mai multe clădiri. Numărul victimelor ar putea creşte, în condiţiile în care nu se ştie exact câte zone au fost afectate şi care este starea acestora. Cutremurul a fost urmat de peste 55 de replici, dintre care cea mai puternică a avut 5,4 grade. O alertă de tsunami a fost emisă imediat după cutremur, dar a fost anulată duminică dimineaţă.
În Pacificul de Sud, un seism de 6,1 grade a lovit, duminică, statul insular Tonga, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Epicentrul cutremurului a fost localizat la 277 de kilometri sud - sud-est de capitala Nuku'alofa, la o adâncime de 66 de kilometri. Zona Pacificului de Sud din jurul insulei Tonga, cu o populaţie de 103.000 de locuitori, este una dintre cele mai active din punct de vedere seismologic din lume, din cauza convergenţei dintre plăcile tectonice din Pacific şi Australia.
JAPONIA ÎN DOLIU Bilanţul victimelor a ajuns la 41 de morţi şi peste 1.500 de răniţi, după cele două cutremure de 6,5 grade şi 7,3 grade produse la o zi distanţă în sudul Japoniei, iar autorităţile ajung cu greu la supravieţuitori, pe fondul ploilor intense, transmite Associated Press. Poliţia din oraşul Kumamoto a anunţat sâmbătă că 32 de persoane au murit în cel de-al doilea seism, cu magnitudinea de 7,3 grade, produs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar alte nouă au murit în primul cutremur, cu magnitudinea de 6,5 grade. Oficialii niponi au mai precizat că 184 de răniţi sunt în stare gravă, iar peste 91.000 de persoane au fost evacuate din locuinţe. Regiunea Kumamoto, aflată aproape de epicentrele celor două cutremure, este cea mai afectată de pe insula Kyushu din sudul Japoniei. La scurt timp după cutremure, s-au declanşat ploi puternice, care îngreunează accesul salvatorilor la posibilii supravieţuitori, mai ales în zonele rurale care sunt practic izolate, producând alunecări de teren, surpări de drumuri şi de poduri. Circa 20.000 de militari, poliţişti şi pompieri au fost mobilizaţi pentru căutarea şi salvarea miilor de oameni prinşi printre dărâmături. Potrivit presei japoneze, circa 200.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, iar 400.000 nu au acces la apă potabilă. Circa 70.000 de persoane au rămas fără locuinţe.
Citește și:
Cutremur puternic în Japonia: 19 morți, peste 1.000 de răniți
Alerta de tsunami din Japonia, anulată
Cutremur cu magnitudinea de 3,2 în Buzău