Prima sondă spaţială israeliană lansată în luna februarie spre Lună a transmis primul său ''selfie'' cu Pământul, realizat de la o distanţă de 37.600 de km de Terra, au anunţat marţi reprezentanţii acestei misiuni, potrivit AFP. Fotografia realizată de sondă, care înfăţişează o parte din vehiculul spaţial şi imaginea Terrei în plan îndepărtat, a fost transmisă către turnul de control din Yehud, în centrul Israelului, au precizat principalii organizatori ai misiunii selenare, SpaceIL şi Israel Aerospace Industries. Denumită Beresheet (''geneză'', în limba ebraică), sonda a fost lansată în data de 22 februarie, de la baza americană Cap Canaveral din Florida. Vehiculul, care cântăreşte 585 kilograme, a fost lansat în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei americane SpaceX, deţinută de antreprenorul Elon Musk. Sonda urmează să realizeze mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte să se îndrepte spre Lună. Se preconizează că va ajunge pe satelitul natural al Pământului în data de 11 aprilie.
Rusia, SUA şi China sunt singurele state care au trimis misiuni spaţiale pe Lună, corp ceresc aflată la 384.000 de km de Terra. La aproape 50 de ani de la prima aselenizare, satelitul natural al Pământului, care, pentru o perioadă, nu a prezentat interes pentru explorările spaţiale, a revenit în centrul atenţiei. În luna ianuarie, China a trimis o capsulă care să exploreze faţa nevăzută a Lunii. Pentru sonda israeliană, aselenizarea în sine este misiunea principală, deşi la bord se află şi un instrument ştiinţific pentru măsurarea câmpului magnetic selenar.
Vehiculul mai transportă şi o capsulă care conţine discuri digitale cu desene realizate de copii, cântece şi imagini cu simboluri israeliene, amintirile unui supravieţuitor al Holocaustului şi o Biblie.
Este prima sondă dezvoltată de o companie privată, SpaceIL, în parteneriat cu societatea aerospaţială Israel Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii israeliene din domeniul apărării.