Ieri, la Centrul de Transfuzii Sanguine Constanţa, o parte din elevii seminarului teologic au donat sânge, această acţiune făcând parte din proiectul Samarineanul Milostiv, iniţiat de conducerea instituţiei, începând cu acest an şcolar. Donatori din rândul seminariştilor au fost 20 de voluntari majori, care au venit la Centrul de Transfuzii însoţiţi de cadre didactice şi de directorul Seminarului Teologic din Constanţa, părintele Ilie Petre. Acesta a explicat că donarea de sânge este doar o latură a programului Samarineanul Milostiv, urmând ca tinerii seminarişti să viziteze căminele de bătrâni pentru a oferi ajutoare materiale şi sprijin spiritual celor de acolo. De asemenea, prin implicarea comunităţii, familiile nevoiaşe vor fi sprijinite, după modelul celor din parohia părintelui Petre, Sfântul Dumitru, unde, săptămânal, banii din cutia milei sunt folosiţi pentru achiziţionarea de alimente pentru 20 de familii. \"Oamenii, când văd că ne implicăm, vin alături de noi. Prin acest proiect, noi vrem să atragem comunitatea într-un efort comun de sprijinire a celor care au nevoie de ajutor. Încercăm să transpunem pilda samarineanului milostiv în zilele noastre, arătând prin exemplul nostru că se poate să ne ajutăm reciproc, chiar şi cu resurse limitate\", a declarat directorul seminarului.
• O INIŢIATIVĂ BINEVENITĂ • Acţiunea celor de la seminar a fost salutată de directorul Centrul de Transfuzii, Alina Dobrotă. \"Din cauza prezenţei virusului West Nile la noi în judeţ, numărul donatorilor a scăzut cu aproximativ 10% şi, deşi momentan nu avem probleme, fiind sprijiniţi de colegii din Tulcea şi Ialomiţa, orice iniţiativă precum cea a seminariştilor este binevenită\", a spus Dobrotă. Ea a adăugat că astfel de acţiuni sunt necesare în momentele dificile prin care trece societatea şi, implicit, instituţia pe care o conduce, aceasta funcţionând cu doar 25% din personalul necesar.
• UN EXEMPLU PENTRU CEI DE VÂRSTA LOR • Seminariştii care au participat la acţiune au spus că e necesar ca toţi tinerii de vârsta lor să se implice în ajutorarea celor cu probleme, o cale foarte simplă fiind cea de a dona sânge periodic, urmând exemplul lor. \"Ceea ce am făcut noi astăzi, aici, vrem să fie un exemplu pentru cei de o vârstă cu noi. Toţi putem să ne ajutăm semenii, într-un fel sau altul\", a spus Iulian Dumbravă.