Semnal de alarmă în privința DNA și DIICOT de la Asociația procurorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Semnal de alarmă în privința DNA și DIICOT de la Asociația procurorilor

Justiție 08 Decembrie 2017 / 10:37 1283 accesări

Procurorii reacționează, după ce majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială condusă de Florin Iordache a aprobat, joi, înființarea unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați. Dacă vor intra în vigoare, aceste modificări ”vor crea presiuni asupra magistraților. Se dorește vulnerabilizarea sistemului judiciar”, declară, la RFI, procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, membru al Asociației Procurorilor din România.

Procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, actual membru al Asociației Procurorilor din România, declară, într-un interviu acordat RFI că, dacă vor intra în vigoare, aceste modificări ”vor crea presiuni asupra magistraților”.

”Se dorește vulnerabilizarea sistemului judiciar, de la momentul intrării în magistratură până la crearea diferitelor pârghii ca asupra magistraților să se facă presiuni. În situația în care nu vor fi foarte clar norme tranzitorii cu privire la intrarea în magistratură, în trei ani de zile nu vor mai fi procurori și judecători care să ancheteze. În câțiva ani de zile, DNA și DIICOT nu vor mai putea să facă investigații pentru că nu va mai avea cine să le facă”.

Procurorul Bogdan Gabor mai afirmă că ”este evident inoportună înființarea unei asemenea secții. Nu există nicio motivare. Facem legi pentru că se aude în spațiul public nu știu ce? Abia atunci va exista posibilitatea să se creeze presiuni asupra magistraților. Din câte am văzut sunt inclusiv polițiști judiciari în structura acestei secții care ce au de făcut? Să urmărească magistrații. Va fi un fel de nouă SIPA, cu o față mult mai hidoasă decât SIPA care oferea niște informații”. Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat joi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Articolul care detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate: "În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.

Propunerea înființării secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor îi aparține senatorului PSD Şerban Nicolae. Propunerea înfiinţării secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD - ALDE - UDMR, împotrivă votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.

Acest amendament, ca și celelalte votate în comisia specială vor trebui să treacă prin votul Parlamentului.



12