Semnal de alarmă! Dispariția insectelor ne afectează direct

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu:

Semnal de alarmă! Dispariția insectelor ne afectează direct

Ştiință 13 Februarie 2019 / 08:26 2618 accesări

Aproape jumătate din toate speciile de insecte din întreaga lume se află în declin rapid și o treime ar putea să dispară în totalitate, potrivit unui studiu care avertizează asupra consecințelor directe pentru polenizarea culturilor și lanțurile alimentare naturale.

"Dacă nu ne schimbăm modul de a produce alimente, insectele în ansamblu se vor schimba pe parcursul câtorva decenii", a concluzionat studiul, care urmează să fie publicat în aprilie.

"Estimăm că proporția actuală a speciilor de insecte în declin - 41% - este de două ori mai mare decât cea a vertebratelor" au raportat Francisco Sanchez-Bayo de la Universitatea din Sydney și Kris Wyckhuys de la Universitatea din Queensland din Australia.

"În prezent, o treime din toate speciile de insecte sunt amenințate cu dispariția".

Un procent suplimentar se adaugă în fiecare an, au estimate cercetătorii. Biomasa de insecte - greutate colectivă pură - scade anual cu aproximativ 2,5% în întreaga lume.

"Doar o acțiune decisivă poate preveni un colaps catastrofal al ecosistemelor naturale", au avertizat autorii.

Restaurarea zonelor de sălbăticie și reducerea drastică a utilizării pesticidelor și îngrășămintelor chimice sunt probabil cel mai bun mod de a încetini pierderea de insecte, au spus ei.

Studiul, care urmează să fie publicat în revista Biological Conservation, a colectat date din mai mult de 70 de puncte de pe tot globul, la care s-au adăugat măsurători efectuate mai bine de un secol.

Schimbarea habitatului: defrișări, urbanizare, transformare în terenuri agricole - a apărut ca fiind cea mai mare cauză a amenințării declinului insectelor și a dispariției acestora.

Urmează poluarea și utilizarea pe scară largă a pesticidelor în agricultura comercială.

Prăbușirea recentă, de exemplu, a multor specii de păsări în Franța a fost pusă pe seama utilizării insecticidelor pe culturi industriale, cum ar fi grâul, orzul, porumbul și strugurii de vin.

Experții estimează că insectele care zboară în Europa au scăzut în medie cu 80%, cauzând scăderea populațiilor de păsări cu peste 400 de milioane în trei decenii.

Numai câteva specii de insecte - în special la tropice - se crede că au suferit modificări din cauza schimbărilor climatice.

Pe termen lung oamenii de stiinta se tem ca incalzirea globala ar putea deveni un alt factor major de moarte a insectelor.

Până în prezent, preocuparea crescândă privind pierderea biodiversității s-a concentrat în special pe mamiferele mari, pe păsări și pe amfibieni, dar insectele cuprind aproximativ două treimi din toate speciile terestre și au constituit fundamentul ecosistemelor cheie de când au apărut cu aproape 400 de milioane de ani în urmă.

"Rolul esential pe care insectele il joaca ca produse alimentare pentru multe specii d vertebrate este de multe ori uitat", au spus cercetatorii.

Arici, șopârle, amfibieni, cele mai multe specii de lilieci, multe păsări și pești se hrănesc cu insecte sau depind de ele. În timp, lipsa acestora ar conduce la dispariția unor specii de vertebrate.

Insectele sunt principalul polenizator, 75 % din culturile de grâne depinzând de ele. Lipsa polenizării poate conduce la recolte mult mai mici, ceea ce ar afecta întreaga populație a lumii.

Primul produs care ar putea lipsi de pe mesele noastre ar putea fi mierea, urmare a scăderii populației de albine.



12