De Ziua Mondială a Diabetului, care în fiecare an se celebrează pe 14 noiembrie, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a organizat o întâlnire cu reprezentanţi mass-media şi medici în domeniu, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă privind incidenţa mare a diabetului ce se înregistrează în ultima perioadă şi la nivelul judeţului nostru. „Este un moment prielnic pentru a semnala, prin intermediul mass-media, afecţiunile care ar putea fi preîntâmpinate în unele situaţii. Vrem să tragem astfel un semnal de alarmă”, a declarat directorul medical al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, dr. Cătălin Grasa. Dacă în urmă cu câţiva ani numărul bolnavilor de diabet de la nivelul judeţului Constanţa nu punea prea mari probleme, acum cifra este îngrijorătoare, mai ales că nu reflectă întru totul realitatea. „Nu toţi bolnavii îşi dau seama că au boala, sau nu vor să meargă imediat la medic sau pur şi simplu ignoră boala. Este important de ştiut că astfel îşi pun în pericol sănătatea”, a declarat şeful Clinicii Medicină Internă, totodată şi coordonatorul compartimentului de Diabet din cadrul SCJU, dar şi coordonatorul programului de diabet pe judeţul Constanţa, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu.
DACĂ ÎN URMĂ CU APROX. ŞASE ANI, ÎN CONSTANŢA, ERAU SEMNALATE NICI 10 MII DE CAZURI DE DIABET, ACUM S-A AJUNS LA O CIFRĂ CE DEPĂŞEŞTE 25 DE MII DE CAZURI
Cum principalii factori declanşatori ai bolii sunt obezitatea, stilul de viaţă, lispa efortului, medicii vin cu o serie de recomandări în acest sens. În primul rând ei vorbesc despre importanţa alimentaţiei sănătoase, evitarea pe cât posibilul a sedentarismului, dar şi organizarea corectă a timpului liber, a timpului de odihnă.
MONITORIZAREA... PAŞILOR O metodă inedită de măsurare a activităţii fizice depusă de fiecare persoană în parte va fi pusă în aplicare şi câtorva constănţeni. Prof. univ. dr. Doina Catrinoiu a declarat că, în colaborare cu o firmă privată, de Ziua Mondială a Diabetului mai mulţi constănţeni vor primi câte un podometru (aparat pentru măsurarea distanţei parcurse pe jos prin înregistrarea numărului de paşi), ocazie cu care vor vedea câtă mişcare depun de fapt într-o zi, şi dacă astfel trebuie îmbunătăţită activitatea fizică, în contextul în care obezitatea este un principal factor declanşator al bolii. Medicii susţin că trebuie neapărat intervenit în stoparea numărului de cazuri, estimările pentru anul 2030, de exemplu, fiind înfricoşătoare. Mai exact, se va ajunge ca, la nivel mondial, aproape 300 de milioane de oameni să primească acest diagnostic, cu menţiunea că acum cifra este de 236 de milioane de bolnavi. Tot de Ziua Mondială a Diabetului vor fi organizate numeroase activităţi de informare în unele unităţi de învăţământ din municipiul Constanţa. Se are ca ţintă şi informarea celor mici, diabetul fiind o afecţiune care „loveşte” tot mai frecvent şi copiii. Şeful Clinicii de Pediatrie din cadrul SCJU, totodată şi vicepreşedinte al Asociaţiei copiilor şi tinerilor cu diabet “Sweet Land”, asociaţie care se preocupă de problemele copiilor şi tinerilor cu diabet, conf. univ. dr. Cristina Mihai, a explicat că diabetul este o boală cu o incidenţă crescută şi la copii. „Dacă înainte era întâlnită forma de diabet insulino-dependentă, acum întâlnim şi diabetul de tip II, dar şi diabetul dublu, respectiv de tip I plus II”, a declarat conf. univ. dr. Mihai. În Constanţa, în evidenţele medicilor sunt 64 de copii cu diabet, din care 60 cu diabet insulino-dependent, trei cu diabet de tip II şi un caz cu diabet dublu, tip I şi II. Netratat corespunzător, diabetul, fie diagnosticat la adult, fie la copil, poate duce la declanşarea unor afecţiuni severe, putând să se ajungă la orbire sau la pierderea membrelor prin cangrene, a explicat profesorul dr. Catrinoiu.
De Ziua Mondială a Diabetului, mai mulţi copii diagnosticaţi cu diabet vor măsura glicemia tuturor celor care se vor afla în City Park Mall, acţiune derulată cu succes şi anul trecut, la iniţiativa Asociaţiei „Sweet Land” Constanţa, asociaţie care se preocupă de problemele copiilor cu diabet.