Azi, de Ziua Mondială HIV/SIDA, asociaţii, organizaţii, dar nu numai, trag numeroase semnale de alarmă privind impactului major pe care infecţia HIV o are în comunitate şi asupra persoanelor seropozitive. „Pentru Uniunea Naţională a Organizaţiilor Pacienţilor (UNOPA) şi organizaţiile membre a devenit o tradiţie să organizeze în această perioadă activităţi de informare şi educare a comunităţii cu privire la infecţia HIV, menite să conştientizeze în rândul populaţiei că este datoria fiecăruia dintre noi să fim responsabili, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi. Totodată, în această zi ne aducem aminte şi de cei care au pierdut bătălia cu HIV şi nu mai sunt alături de noi”, se arată într-un comunicat al UNOPA. În 20 de judeţe, cu ajutorul asociaţiilor membre ale federaţiei, UNOPA derulează în această periodă campanii de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminării. De asemenea, sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass-media, pentru a readuce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă. Tot în această perioadă UNOPA a demarat campania \"Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!\", o campanie online destinată întregii comunităţi, în special tinerilor. Prin intermediul site-ului www.iamademna.ro populaţia poate să adreseze mesaje de susţinere persoanelor seropozitive care se luptă cu virusul zi de zi.
\"În aceste momente în care în întreaga lume se vorbeşte despre infecţia cu HIV, persoanele seropozitive din România se gândesc în primul rând la tratamentul necesar în fiecare zi. Întreruperile repetate ale accesului la tratament din ultimii doi ani au umplut de îngrijorare toate persoanele seropozitive, pentru că viaţa lor depinde de tratament. Sperăm că în anul 2012 autorităţile vor pune în aplicare acele măsuri necesare pentru a asigura tratamentul antiretroviral fără întreruperi”, a declarat director executiv UNOPA, Iulian Petre. În prezent, terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şansa unei vieţi normale, condiţia esenţială fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fără întreruperi. Respectarea schemei terapeutice şi accesul neîntrerupt la tratament sunt elementele cheie pentru creşterea speranţei de viaţă.
Rata infectărilor cu HIV înregistrează cea mai rapidă creştere în Europa de Est şi Asia Centrală, au anunţat mai multe agenţii ONU înainte de Ziua mondială de luptă împotriva SIDA. Anul trecut, în aceste regiuni trăiau 1,5 milioane de persoane infectate cu HIV - o creştere cu 250% faţă de 2001, se arată în raportul anual al ONU, dat publicităţii, ieri, la Geneva.”Nu există încă niciun semn că epidemia din această regiune a ajuns în punctul culminant”, au explicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF şi UNAIDS. Acest fenomen intervine în condiţiile în care tendinţa globală în ultimii ani a fost de stagnare a ratelor de infectare şi de deces. Majoritatea cazurilor de infectare din Europa de Est s-au înregistrat în Rusia şi Ucraina, unde prostituţia şi abuzul de droguri au contribuit la problemă. Agenţiile ONU au avertizat că finanţarea globală pentru lupta împotriva HIV/SIDA a scăzut pentru prima dată anul trecut, cu circa 1 miliard de dolari, ajungând la 15 miliarde.