Semnalele emise de telefoanele mobile modifică activitatea acelei părţi a creierului care se află în vecinătatea aparatului, dar nu s-a stabilit încă dacă aceste efecte sînt negative, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători italieni. Studiul, publicat în "Annals of Neurology", se adaugă altor cercetări care au ca subiect efectele telefoanelor mobile asupra creierului şi legătura dintre utilizarea acestora şi apariţia cancerului. În lume există aproximativ două miliarde de utilizatori de telefoane mobile, dintre care peste 500 de milioane utilizează un tip de telefon care emite cîmpuri electromagnetice, cunoscut ca Global System for Mobile communications sau telefon radio GSM. Efectele acestui tip de telefon asupra creierului constituie o problemă foarte controversată.
Echipa de cercetători coordonată de profesorul Paolo Rossini de la spitalul Fatebenefratelli din Milano a utilizat stimularea magnetică transcraniană (SMT) pentru a verifica modul în care funcţionează creierul în timpul utilizării telefoanelor mobile. În cazul a 80% dintre voluntarii care au utilizat un telefon mobil tip GSM 900, timp de 45 de minute, celulele cortexului motor din partea creierului aflată în vecinătatea telefonului au înregistrat o stare de excitabilitate, starea celulelor revenind la normal după aproximativ o oră. Cercetătorii au declarat că acest experiment nu a indicat faptul că utilizarea telefonului mobil ar putea fi dăunătoare pentru creier. Ei sunt, totuşi, de părere că persoanele care suferă de boli legate de excitabilitatea creierului, precum epilepsia, ar putea fi afectate.
Studiile medicale care au ca subiect utilizarea telefoanelor mobile au furnizat concluzii foarte diferite. O echipă de cercetători suedezi a susţinut anul trecut că utilizarea telefoanelor mobile poate creşte riscul de a dezvolta tumori cerebrale. Pe de altă parte, un studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă japonezi a indicat faptul că nu există dovezi care să sprijine ideea că undele radio emise de telefoanele mobile pot afecta celulele organismului sau ADN-ul.