Semnătura neurologică a durerii, identificată în creier

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SF devenit realitate

Semnătura neurologică a durerii, identificată în creier

Monden 12 Aprilie 2013 / 00:00 310 accesări

PRINCIPALUL MOTIV DE A MERGE LA DOCTOR Semnătura neurologică a durerii a fost observată de oamenii de ştiinţă prin analizarea unor imagini ale creierului. Această descoperire ar putea deschide calea către punerea la punct a unor teste clinice care să măsoare şi să prezică durerea. “În prezent, nu există nicio tehnică clinică care să permită măsurarea durerii şi a altor emoţii, în afară de aceea ce constă în a-l întreba pe pacient ceea ce resimte”, a explicat Tor Wager, profesor de psihologie şi neurologie la Universitatea din Colorado, coordonatorul acestui studiu.

Cercetătorii americani au analizat cu ajutorul unui computer imaginile creierelor a 114 persoane, realizate cu un dispozitiv de scanare atunci când voluntarii erau expuşi în faţa unor intensităţi diferite dureroase, cauzate de aplicarea unor stimuli termici pe piele. Cu ajutorul unui program computerizat, oamenii de ştiinţă au putut să identifice astfel semnătura neurologică a durerii. Un sistem de imagistică cu rezonanţă magnetică funcţională, fMRI, ce nu necesită folosirea de radiaţii, aşa cum se întâmplă în cazul aparatelor cu raze X, a înregistrat modificările apărute în activitatea cerebrală. Primul set de experimente, pe 20 de voluntari, a identificat specificul durerii în raport cu anticiparea ei, sau din contră, a unei senzaţii benigne de cald pe braţ. Cel de-al doilea experiment a validat acest specific la alţi 33 de voluntari, reuşind să prevadă intensitatea durerii raportate de aceştia. S-au descoperit reacţii similare în multe zone ale creierului care corespund intensităţii durerii resimţite de acele persoane ca răspuns la căldura aplicată. Şi, contrar aşteptărilor, aceste semnături cerebrale ale durerii nu erau specifice fiecăruia dintre participanţii la acest studiu, ci erau similare între ele. Astfel, cercetătorii au putut să prezică cu un grad de acurateţe de 90% până la 100% nivelul durerii pe care o persoană o resimte, atunci când aceasta era confruntată cu intensităţi diferite ale unor stimuli termici aplicaţi pe piele.

NUMEROASE POSIBILITĂŢI Potrivit unor studii precedente, durerea psihică poate semăna foarte mult cu durerea fizică. Autorii acestui studiu nu au constatat însă o semnătură neurologică a durerii la persoanele părăsite de partenerii lor de viaţă, atunci când priveau fotografii ale acestora. Savanţii americani au observat totuşi că semnătura neurologică arăta o scădere a durerii la persoanele supuse aceloraşi teste cu stimuli de căldură, dar care luau un analgezic.

Aparatele de rezonanţă magnetică ar putea fi folosite în viitorul apropiat pentru a determina când durerea afectează un nou-născut, o persoană care suferă de demenţă sau o persoană paralizată care nu poate vorbi. Acest studiu ar putea conduce la apariţia unei noi generaţii de medicamente împotriva durerii şi ar putea oferi instrumentele necesare pentru a verifica, spre exemplu, handicapul unei persoane sau al alteia.

Taguri articol


12