Semnificaţia Zilei Armatei, o necunoscută!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Semnificaţia Zilei Armatei, o necunoscută!

Justiție 26 Octombrie 2010 / 00:00 936 accesări

Ieri a fost sărbătorită în toată ţara, inclusiv la noi în oraş, Ziua Armatei Române. Din păcate, mulţi constănţeni nu au ştiut că, pe 25 octombrie 1944, Divizia a 9-a Infanterie a eliberat, în zona Carei, ultima palmă de pământ din Ardeal, teritoriu pierdut prin Dictatul de la Viena. În urma campaniei, care a durat două luni, 49.744 de militari români au murit, au fost răniţi sau au dispărut pe front. “Nu ştiam de ce se celebrează Ziua Armatei astăzi. Oamenii ăia au murit atunci ca să plecăm noi din ţară acum şi să dăm resursele naturale aproape gratis? În Franţa, de exemplu, gazele, minereul, petrolul nu pot fi privatizate, reprezentând o importanţă deosebită pentru siguranţa naţională. În plus, în ciuda jertfelor de-a lungul timpului, armata are, la această oră, cele mai mici salarii din sistemul de siguranţă şi apărare naţională, chiar mai mici decât ale noastre”, a spus George Dan, gardian de penitenciar.

UN SACRIFICIU INUTIL. Potrivit unui tânăr absolvent de masterat, Alexandru Sârbu, lumea tinde către un sistem fără graniţe, iar sacrificiul armatei române pe frontul din vestul ţării nu mai are rost acum: “O să devenim o singură ţară planetară. Cu o singură limbă oficială, un singur preşedinte, un singur sistem de guvernare, iar acest lucru nu mă deranjează deloc. Poate că atunci a avut sens ce au făcut soldaţii români, dar acum trăim alte vremuri. Nu vor mai fi graniţe pentru care să se moară”.

NU AU MURIT DEGEABA. Pentru alţi tineri însă, lupta de întregire a graniţelor nu a fost în van. “Am avut ocazia să rămân afară, dar nu am putut. România este casa noastră, casa mea, nu-mi pot părăsi vatra. Cei care s-au sacrificat pentru ţară ne-au lăsat măcar un stat unitar în care avem speranţa că vom putea trăi mai bine la un moment dat. Ar trebui să ne ridicăm puţin capul plecat de grijile zilnice şi să trecem pe la un muzeu, pe la un cimitir al eroilor, măcar o dată pe an, pentru a cinsti memoria celor care au luptat pentru noi”, a spus navigatorul Andrei Păruş.

FĂRĂ TRECUT, NU AVEM VIITOR. Singura persoană care a ştiut exact de ce Ziua Armatei este pe 25 octombrie a fost Mariana Dicu, o pensionară. “Este data în care a fost eliberat în totalitate Ardealul. În zilele noastre, interesul pentru trecut este redus. La Roma, am văzut şcolari care făceau lecţia de istorie în ruinele Forumului. Vă daţi seama ce legătură se creează cu trecutul dacă înveţi despre Cezar în Forum… Trebuie să realizăm că fără trecut nu avem viitor”, a explicat Mariana Dicu.

Taguri articol


12